NIOD

Terug naar Actueel

---

8.4.2010
Jolande Withuis wint Erik Hazelhoff Biografieprijs

De biografie Weest manlijk, zijt sterk over het leven van verzetsheld Pim Boellaard (1903-2001) is uitgeroepen tot de beste Nederlandstalige biografie. NIOD-onderzoeker Jolande Withuis ontving de Erik Hazelhoff Biografieprijs op 8 april j.l. tijdens de Nacht van de Biografie. In Weest manlijk, zijt sterk beschrijft Withuis Pim Boellaards heldendom, die volgens haar wordt getypeerd door het vermogen om tijdens zijn gevangenschap de regie over zijn leven te behouden. De jury stelt dat Withuis erin is geslaagd een diepgaand en levendig beeld te schetsen van de verzetsheld zonder heel erg in detail te treden. Bovendien "leest Weest manlijk, zijt sterk als een trein". De biografie over Pim Boellaard werd vorig jaar bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009.

Pim Boellaard
Pim Boellaard was een held een verzetsheld en een held in de wijze waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het Oranjehotel werd Boellaard als enige Nederlander ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich. Hij verbaasde deze hoge nazis door zijn standvastigheid. Hij zat drie jaar gevangen, onder andere in het Nacht und Nebelkamp Natzweiler en in Dachau. Hoewel hij voluit een man was van God, Nederland en Oranje, prezen ook de communisten hem voor de hulp en bemoediging die hij zijn medegevangenen had gegeven. Na de oorlog zette hij zijn succesvolle carrière als verzekeringsdirecteur voort en bleef hij voor voormalige verzetsmensen een steunpilaar.
Weest manlijk, zijt sterk
Jolande Withuis, die Boellaard en velen van zijn vroegere medegevangenen sprak, schetst in Weest manlijk, zijt sterk een diepgravend portret van een man van staal met onverwacht zachte kanten. Ze vond in zijn nalatenschap zowel zijn eigen dagboeken als die van zijn zachtmoedige en angstige vader, een generaal, en zijn mentaal steviger moeder. Deze persoonlijke documenten hebben Withuis in staat gesteld de lezer een blik te gunnen in de deftig-Haagse sfeer waarin Boellaard opgroeide.
Boellaards op wonderbaarlijke wijze bewaard gebleven brieven en aantekeningen uit de cel waarin hij in 1942 en 1943 in Einzelhaft op zijn doodvonnis zat te wachten, geven ons een uniek inzicht in zijn mentale overlevingsstrategieën. Boellaard wist onder alle omstandigheden zijn rug recht te houden, ook toen tijdens het wachten op zijn doodvonnis de somberheid de overhand dreigde te krijgen. Met een literaire schrijfstijl, een grote kennis van zowel de naoorlogse geschiedenis en een scherp psychologisch inzicht geeft Withuis de hel weer die Boellaard doorstond. Weest manlijk, zijt sterk is een uniek psychologisch en sociologisch portret van een groot man die wel een held maar beslist geen heilige was en wiens tekortkomingen de auteur niet schuwt te benoemen.
Jolande Withuis
Jolande Withuis is als sociologe verbonden aan het NIOD. Ze schrijft regelmatig artikelen voor NRC Handelsblad, Opzij en de Volkskrant. Eerder verschenen van Jolande Withuis: Erkenning. Van oorlogstrauma naar klaagcultuur (2002) en Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd (2005). Voor de publicatie uit 2005 ontving zij de NWO Eureka Boekenprijs voor het beste wetenschappelijke boek voor een groot publiek. Haar boek Weest manlijk, zijt sterk werd vorig jaar bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009.
Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld is uitgegeven door De Bezige Bij en voor 29,90 verkrijgbaar bij de boekhandel.
Erik Hazelhoff Biografieprijs
De Erik Hazelhoff Prijs is een tweejaarlijkse literaire prijs met twee categorieën: de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs, toegekend aan de beste Nederlandstalige- of Engelstalige masterscriptie geschreven aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit en de Erik Hazelhoff Biografieprijs toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie. Doel van de Erik Hazelhoff Biografieprijs is het bevorderen van het lezen van biografisch werk en de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek te vergroten, evenals het in stand houden van het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema. Bekijk voor meer informatie de website Erikhazelhoffprijs.nl.
Meer informatie
Inleiding van Weest manlijk, zijt sterk
Juryrapport Grote Geschiedenisprijs 2009
Dankwoord van Jolande Withuis, Grote Geschiedenis Prijs 2009 Interview met Jolande Withuis in NPS-programma Boeken op Zondag (02-11-2008)
Recensie van Weest manlijk, zijt sterk in De Volkskrant Recensie van Weest manlijk, zijt sterk in het Historisch Nieuwsblad Beschouwing van Weest manlijk, zijt sterk op M&L, platform voor managers en professionals

---