Hoogheemraadschap Delfland
Maatregelen tegen wateroverlast met nieuw gemaal J.J.J.M. van der Burg

Maandag 12 april wordt het zesde en laatste boezemgemaal van het Hoogheemraadschap van Delfland in Monster geopend. Met de capaciteit van dit gemaal zijn de inwoners in het gebied nog beter beschermd tegen wateroverlast. De opening wordt verricht door Annemieke Nijhof, directeur-generaal water, van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
gemaal Van der Burg Het bijzondere aan het gemaal J.J.J.M. van der Burg is dat het boezemwater door twee leidingen van circa 400 meter lang met een doorsnede van 1,2 meter onder de duinen naar de zee wordt gepompt. Hierdoor is de capaciteit ten opzichte van het oude gemaal Vlotwatering meer dan verdubbeld. Ook het uiterlijk van het gemaal is opvallend. Het gemaal is modern vormgegeven. Door het gemaal transparant te maken, kan iedereen door de glazen gevel zien wat er in een modern gemaal gebeurt.

Voorbereidingen, rugstreeppadden en zandhagedissen

De voorbereiding van het gemaal begonnen eind 2006 en in het najaar van 2008 ging het werk buiten echt van start. Delfland houdt rekening met de natuurlijke omgeving. Daarvoor moesten eerst de beschermde dieren, zoals de rugstreeppadden en zandhagedissen, uit de duinen worden gehaald en ergens anders worden uitgezet. Bijna gelijktijdig werd er gewerkt aan de uitstroomkoepel in het strandhoofd, de persleidingen op het strand en in de duinen en aan het gemaalgebouw, waar de pompen in staan.

Waarom een nieuw gemaal?

Na wateroverlast in 1998 en 1999 is Delfland in 2001 gestart met het ABC-programma (Afvoer- en BergingsCapaciteit) om het boezemsysteem te verbeteren en wateroverlast te voorkomen. Als onderdeel van dit programma zijn alle boezemgemalen aangepast en in capaciteit uitgebreid om meer overtollig regenwater uit het gebied te kunnen pompen. Het J.J.J.M van der Burg gemaal is in die reeks het laatste boezemgemaal dat wordt opgeleverd. Het bestaande gemaal Vlotwatering wordt op termijn gesloopt.

Boezemgemalen malen het water uit naar oppervlaktewater dat in directe verbinding staat met een rivier die op natuurlijke wijze in zee uitmondt. Een boezemgemaal is noodzakelijk wanneer het boezempeil lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden.

Afspraken in de omgeving

Met de gemeente Westland en de Ontwikkelcombinatie Nieuwe Westland zijn voor de nieuwe woonwijk Duingeest afspraken gemaakt over de verbreding van de watergang Vlotwatering direct voor het gemaal. In de toekomst wordt aansluitend het gehele traject van de Vlotwatering en Monstersche Vaart verbreed, zodat een goede toestroming naar het gemaal ontstaat.

Vooruitkijken

De omstandigheden veranderen, het regent heftiger, de waterstanden in de rivieren stijgen en er zijn langere periodes van droogte. Het Hoogheemraadschap van Delfland werkt aan droge voeten voor bewoners in het gebied waar ruimte voor water schaars is en mede door de bebouwing loopt het water niet vanzelf weg. Om wateroverlast te voorkomen, investeert Delfland de komende jaren extra in onder andere in het versterken van duinen, dijken en kades maar ook en het creëren van waterbergingen.