Roman Koude Uitsluiting van Marcel van Brouwershaven


De roman over een ongemakkelijk deel van onze naoorlogse geschiedenis

DEN HAAG, 20100408 -- Op 4 mei gaat de Tweede Wereldoorlog met pensioen. Is de tijd dan rijp voor verzoening met de 'foute' Nederlanders en hun (klein-)kinderen? En wat weten wij eigenlijk van de Nederlanders die hebben samengewerkt met de bezetter of die, in het geval van de oudoom van de hoofdpersoon, zich vrijwillig hebben aangemeld bij de Waffen-SS? Zouden we, als we alles wisten, de aangeleerde scheidslijn tussen goed en fout anders trekken? De debuutroman Koude Uitsluiting van Marcel van Brouwershaven wil, naast handreiking voor verzoening, tegengif zijn tegen generalisatie en voorbarige oordeelsvorming.

Koude Uitsluiting is het tragikomische verhaal van Bartjan Jelgersma, een succesvolle senior-hypotheekadviseur bij Hypotheekmannetje, Den Haag. Zijn leven loopt op rolletjes totdat hij in het huis van zijn overleden oudtante Antoinette een sleutel vindt. Met deze vondst komt het tot dan toe zorgvuldig voor hem verborgen gehouden 'foute' deel van de familiegeschiedenis naar boven.

Naast handreiking voor verzoening wil Koude Uitsluiting tegengif zijn tegen generalisatie en voorbarige oordeelsvorming. Maar mensen, die in kantoren werken en zich van alles kunnen voorstellen bij slecht management en het jaarlijkse circus van functionerings- en beoordelingsgesprekken, zullen ook plezier beleven aan het verhaal. Het is niet voor niets een tragikomedie.

Tot dusver zijn de recencies van de lezers van Koude Uitsluiting lovend. Spannend verhaal, knap geschreven, leest gemakkelijk, ontroerend, hilarisch, grappig, opwindend en leerzaam.

Koude Uitsluiting is op 4 februari 2010 verschenen.