Stand van de Advocatuur: Advocatuur groeit terwijl economie krimpt


AMSTERDAM, 20100408 -- De Nederlandse advocatuur is in 2009 met 2,5% gegroeid, terwijl de economie met 4,5% is gekrompen. Dat blijkt uit de Stand van de Advocatuur 2010 van KSU Uitgeverij die vrijdag 26 maart wordt gepubliceerd. Het aantal advocaten groeit al jaren harder dan de economie. Het is opvallend dat de advocatuur ook blijkt te groeien in tijden van economische tegenwind.

KSU publiceert ieder jaar De Stand van de Advocatuur. In 2010 wordt de groei van de advocatuur geanalyseerd. Verschillende aspecten liggen ten grondslag aan de groei. Zeker is dat de crisis kansen biedt.
* het aantal faillissementen van bedrijven met minimaal 1 werknemer is sinds 2007 met bijna 80% gegroeid;
* het aantal ontslagen dat via de rechtbank loopt is in 2009 met 25% gegroeid ten opzichte van 2008;
* het aantal rechtzaken is sinds 2000 met 60% gestegen tot meer dan anderhalf miljoen.

Voor het eerst in de vijftien jaar dat KSU de Stand uitgeeft, is er een nieuw kantoor het grootste advocatenkantoor van Nederland. Deze toppositie wordt nu ingenomen door het Amsterdamse De Brauw Blackstone Westbroek. Hiermee passeert het kantoor NautaDutilh, dat deze positie veertien jaar achtereen heeft ingenomen.

Nico Mookhoek Uitgever bij KSU: "De groei van de advocatuur is tegen de verwachting die KSU had begin 2009. De een zijn dood is in dit geval duidelijk de ander zijn brood."

De Stand van de Advocatuur wordt op vrijdag 26 maart 2009 gepresenteerd in het WTC op een Congres.
Het eerste exemplaar wordt door mr. Pablo van Klinken, CEO van KSU, overhandigd aan Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer.