Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Tilburg, 29 maart 2010

Ontwerpen voor het nieuwe Factorium, lezingen en rondleidingen CAST organiseert bijeenkomst in het nieuwe gebouw

In april wordt het nieuwe gebouw van Factorium officieel in gebruik genomen. Op uitnodiging van Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) verzorgt architect Dorte Kristensen van ontwerpbureau Atelier Pro een lezing over het nieuwe gebouw en licht multimediaal kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek hun kunstwerk 'Between You&Me' toe. Na de lezingen is er de mogelijkheid om, vergezeld door de ontwerpers, een rondleiding door het gebouw te maken. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 8 april aanstaande, ontvangst vanaf 18.30 uur. U kunt zich inschrijven voor deelname via secretariaat@castonline.nl o.v.v. 'factorium'. Meer informatie op www.castonline.nl.

Verscholen architectuur
Het nieuwe Factoriumgebouw bevindt zich in de luwte van het stadscentrum, verscholen achter het karakteristieke kantongerecht van Jos. Bedaux aan de Paleisring. Het gebouw en de naastgelegen tuin vormen een vanzelfsprekende schakel tussen het Koningsplein en het Kunstcluster met Muzentuin. Geheel passend binnen de stedenbouwkundige logica van het door Jo Coenen in de jaren '90 ontworpen masterplan voor het zuidelijke stadscentrum. Aan het nieuwe plein aan de Bisschop Zwijsenstraat vormt een groot billboard met led verlichting het centrale element in het kunstwerk 'Between You&Me'. Martin en Inge Riebeek maakte dit kunstwerk in opdracht van KORT. Interactie tussen bezoekers van de pleinruimte en de teksten en beelden op twee schermen zorgen voor een bijzondere ruimtebeleving die tegelijk als opmaat dient voor het Factoriumgebouw en de achterliggende tuin.

Boeiende binnenruimte
Het gebouw bestaat uit duidelijk te onderscheiden volumes die de tuin omsluiten en auto's richting de parkeergarage begeleiden. In de oksel van deze volumes bevindt zich de entree met foyer. Van hieruit ontvouwt zich een spannende architectonische route die gebruikers langs kleurrijke repetitieruimtes en studio's leidt en eindigt in een spectaculair auditorium met 250 zitplaatsen. Een geraffineerd circuit waarbij perspectief, licht, kleur, textuur en zorgvuldig gekozen doorkijken naar de omgeving de zintuigen prikkelen. Een passend thuis voor de podiumkunsten in Tilburg.

Locatie: Factorium, Koningsplein 11A te Tilburg. Donderdag 8 april 2010. Ontvangst vanaf 18.30 uur, start programma om 19.30 uur. Deelname is gratis, inschrijven via secretariaat@castonline.nl o.v.v. ' factorium'. Meer informatie via www.castonline.nl.

---------------------




Ingezonden persbericht