Maastricht University


Promotie mw. Ruth Vrolix

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.


Promotor: prof.dr.ir. R.P. Mensink.

Titel: "The acute and longer-term effects of different glycemic index carbohydrates on metabolic risk markers in lean and obese subjects"

Donderdag 8 april 2010, 14.00 uur

Trefwoorden: coronaire bypass, risicofactoren, mortaliteit
Promotie drs. Bart H.M. van Straten
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor: prof.dr. J.G. Maessen; prof.dr. A.A. v. Zundert, Gent; co-promotor: prof.dr. O.C.K.M. Penn.

Titel: "Outcome following ten years coronary artery bypass surgery; risk factors for early and late mortality and morbidity".

Donderdag 8 april 2010, 14.00 uur

In een groep van 10626 coronaire-bypass-operatie patiënten, die gedurende een periode van 1998 tot en met 2007 zijn geopereerd, zijn verschillende risicofactoren voor vroege en late sterfte bestudeerd. Vroege sterfte staat voor minder dan dertig dagen na de operatie, late sterfte is na dertig dagen. Een belangrijke conclusie was dat de veel gebruikte EuroSCORE als risicoberekeningsmodel niet nauwkeurig is in het voorspellen van vroege sterfte. Patiënten die meerdere bloedtransfusies hebben gekregen, hebben een hogere kans om binnen dertig dagen na de operatie te overlijden. Een belangrijke bevinding was dat patiënten die plasma toegediend kregen met een bewaarduur van meer dan 320 dagen een 3 maal hogere sterfte hadden dan patiënten die plasma kregen met een kortere bewaarduur. Patiënten zonder bijkomende risicofactoren leven net zo lang als de normale Nederlandse bevolking.