Gemeente Utrecht

Manifest Vreedzaam Overvecht: kinderen aan het woord

De kinderen van de basisscholen in Overvecht vieren op 8 april feest: dan wordt hun Manifest Vreedzaam Overvecht onthuld. De afgelopen periode hebben zij samen hard nagedacht over hoe een vreedzaam Overvecht eruit zou moeten zien. Het resultaat van deze inspanning hebben de kinderen vastgelegd in een 'Manifest'. U bent van harte uitgenodigd om dit feest samen met de kinderen te vieren.

Op 8 april onthult wijkwethouder Rinda den Besten om 11.45 uur het Manifest bij Doe Mee Centrum Einstein aan de Stroyenborchdreef 12. In dit Manifest komen de kinderen van Overvecht aan het woord. Er staan afspraken in die volgens de kinderen zorgen voor een vreedzame wijk. Het is de bedoeling dat het Manifest overal in de wijk komt te hangen. Wanneer iedereen gaat doen wat er in het Manifest staat, komt er vanzelf een Vreedzamer Overvecht!

"Hier groeten wij elkaar, we maken een praatje met elkaar". Dit is één van de afspraken uit het Manifest. De afgelopen jaren is op de basisscholen in Overvecht gewerkt met het programma Vreedzame School. Hierbij krijgen kinderen training in sociale vaardigheden en meebeslissen over de vormgeving van hun school. Overvecht is de eerste wijk waar deze methode is uitgewaaierd over de hele wijk. In de Vreedzame Wijk hanteren organisaties en scholen dezelfde aanpak. Voor de kinderen is het zo duidelijk dat overal dezelfde verwachtingen bestaan en dezelfde afspraken en regels gelden. Door de Vreedzame Aanpak leren kinderen op een positieve en constructieve manier met conflicten omgaan, ze worden actief betrokken bij de wijk en voelen zich verantwoordelijk voor het verbeteren van de wijk. Het is uniek dat er nu een Manifest van kinderen is voor een vreedzamer wijk.

Vreedzame Kinder Raad in Overvecht
De Vreedzame Kinder Raad is een mooi voorbeeld van de Vreedzame Wijk Aanpak. Op alle elf basisscholen in Overvecht hebben de kinderen samen nagedacht over hoe een Vreedzame Wijk eruit ziet. Zij hebben opgeschreven welke afspraken daarvoor nodig zijn. Elke school heeft vervolgens twee kinderen afgevaardigd naar de Vreedzame Kinder Raad. Deze kinderraadsleden hebben met het materiaal van hun scholen het Vreedzaam Manifest samengesteld. Hiernaast hebben de kinderen op elke school een buurtactie bedacht, waarmee zij hun eigen buurt prettiger kunnen maken. Op één van de scholen gaan kinderen bijvoorbeeld boodschappen doen voor de oudere mensen in de wijk, op een andere school wandelen de kinderen met gehandicapte kinderen.

Kinderen hebben baat bij de Vreedzame Wijk!
In het onderzoek 'Vreedzaam komt van school' (Universiteit Utrecht), dat in februari werd gepresenteerd, wordt geconcludeerd dat kinderen baat hebben bij de Vreedzame Wijk. In de loop van dit jaar gaan de wijken Kanaleneiland en Sterrenwijk ook over op deze methode.




Gemeente Utrecht