Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 april 2010

Gemeente Alkmaar start Omnibus 2010

Ieder jaar voert de gemeente Alkmaar een omnibusonderzoek uit onder de Alkmaarse bevolking. Ruim 3500 inwoners ontvangen begin april een vragenlijst. Er komen vragen over verschillende onderwerpen aan bod. De gemeente Alkmaar gebruikt de resultaten ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid.

Onderwerpen
Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere sport, de Stadskrant, leefbaarheid en veiligheid, onderhoud van straten en openbaar groen, klimaat en afhandeling van klachten.

Steekproef
De inwoners van Alkmaar die in de steekproef zijn gevallen, hebben hierover een brief ontvangen. De bezorgers brengen de enquêtes persoonlijk bij hen rond. De vragenlijsten worden vóór eind april weer opgehaald. Het is de bedoeling dat degene aan wie de enquête is geadresseerd de vragenlijst ook zelf invult.

Digitaal meedoen
Nieuw dit jaar is dat men de enquête ook via internet kan invullen. Dit kost minder tijd. Bovendien worden onder degenen die de enquête via internet invullen 100 boeken van 'De Canon van Alkmaar' verloot. In dit boek staan 35 onderwerpen over de hoogtepunten uit de geschiedenis van Alkmaar, variërend van het Beleg in 1573 tot het landskampioenschap van AZ.

Anoniem
Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Deelname aan het onderzoek is volkomen anoniem. De papieren en de elektronische formulieren worden na verwerking van de gegevens vernietigd en gegarandeerd niet voor commerciële doeleinden gebruikt.

Resultaten
De afdeling Onderzoek & Statistiek (O&S) van de gemeente Alkmaar voert het omnibusonderzoek uit. De medewerkers van deze afdeling stellen de vragenlijst op. O&S verwerkt de resultaten per onderwerp in een rapport. De gemeente Alkmaar gebruikt de resultaten ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid en publiceert deze in de Stadskrant.