Rechtbank Alkmaar


Vergunning en vrijstelling voor bouw opvanghuis Exodus rechtmatig

Alkmaar, 8 april 2010 - Op maandag 18 januari 2010 vochten de Stichting Oudorp Veilig en twee omwonenden ten overstaan van de bestuursrechter in Alkmaar het besluit van de gemeente Alkmaar aan. Met dit besluit, waarmee bouwvergunning en de vrijstelling van het bestemmingsplan is verleend, kan de Stichting Exodus een opvanghuis voor 14 (ex-)gedetineerden realiseren aan de Herenweg 158 in Alkmaar.

De rechter oordeelt vandaag in de eerste plaats dat de Stichting Oudorp Veilig niet kan worden aangemerkt als belanghebbende, gelet op haar statutaire doelstelling en haar feitelijke werkzaamheden. Het bezwaar van Stichting Oudorp Veilig is daarom alsnog niet-ontvankelijk verklaard door de rechter. In de tweede plaats oordeelt de rechter dat de beroepen van de twee omwonenden ongegrond zijn. De verleende vrijstelling en bouwvergunning voldoen aan de daaraan te stellen eisen.

Bij de toetsing van de vrijstelling van het bestemmingsplan zijn ook de gevoelens van onveiligheid en onbehagen afgewogen tegen het belang dat is gediend met de opvang van (ex-)gedetineerden. De rechter oordeelt dat de gemeente zich op het standpunt heeft kunnen stellen dat het belang dat is gediend met het project zwaarder weegt dan wat door de omwonenden is aangevoerd.

LJ Nummer

BM0073

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 8 april 2010 Naar boven