Wageningen Universiteit en Researchcentrum veelbelovende wageningse onderzoeker
Buitenlandbeurs voor veelbelovende Wageningse onderzoeker

7 apr 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: N

De Wageningse onderzoeker Lars Markesteijn heeft een zogenaamde Rubicon-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO. Met de subsidie gaat de onlangs gepromoveerde wetenschapper de komende twee jaar naar een gerenommeerd onderzoeksinstituut in de VS.

Lars Markensteijn rondde op 3 februari 2010 promotieonderzoek af bij de Leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. De subsidie stelt hem in staat twee jaar onderzoek te doen in het Department of Biological Sciences aan de University of Wisconsin-Milwaukee (VS). Vandaaruit zal hij ook Panama aandoen om samen te werken met collega's van het Smithsonian Tropical Research Institute.

In zijn onderzoek richt hij zich op de waterhuishouding van tropische boomsoorten. In de verspreiding in deze boomsoorten speelt de aanwezigheid van water een grote rol. Gezien de verandering in het klimaat en de steeds droger wordende tropen, zal de stofwisseling van de bomen mogelijk in het gedrang komen. Markensteijn gaat kijken naar de invloed van die watertekorten op het functioneren van de bomen.

Het subsidieprogramma Rubicon van financier NWO biedt recent gepromoveerde wetenschappers de mogelijkheid ervaring op te doen aan een buitenlands topinstituut voor maximaal twee jaar. Het doel van dit programma is talentvolle onderzoekers bij Nederlandse kennisinstellingen na hun promotie voor de wetenschap te behouden.

De kandidaten ontvangen de beurs o.a. vanwege de kwaliteit van hun onderzoeksvoorstel, die van de onderzoeker en van het gastinstituut. In totaal dienden 144 jonge onderzoekers een aanvraag in, 33 van hen ontvangen nu een Rubicon-subsidie.

Bericht in Resource van 25 februari 2010.