Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Ruime keus aan zuinige auto's

Den Haag, 8 april 2010

Wie op zoek is naar een zuinige auto heeft een steeds ruimere keus. Dat blijkt uit de jongste editie van de Top10's Zuinige Auto's, die elk kwartaal wordt uitgebracht door de ANWB en Stichting Natuur en Milieu. Inmiddels tellen de Top10's 15 modellen die een uitstoot hebben van minder dan 100 g/km. Drie benzineauto's, waarvan twee hybride en twaalf dieselvoertuigen.

In de categorie middelgroot diesel blijken er maar liefst vijf auto's, met een uitstoot van 99 g/km, de eerste plaats te bezetten. De Seat Leon 1.6 Ecomotive komt nieuw binnen, terwijl de Audi A3 van de vierde plaats in het vorige kwartaal nu naar de top is doorgestoten. De vijf auto's worden gevolgd door de Lancia Musa 1.3 die nieuw op de zesde plaats is binnengekomen.

Ook in de categorieën middelgroot en groot benzine zijn er modellen naar de eerste plaats doorgestoten. Het aanbod in hybrideauto's is weer uitgebreid, waardoor mensen meer keuze krijgen uit het hybride-aanbod. In de categorie middelgroot benzine heeft de nieuwe Toyota Auris zich geschaard naast de al langer verkrijgbare Toyota Prius. De technische eigenschappen van beide modellen komen overeen zij het dat de Auris lager is geprijsd. Hiermee komt het aantal hybride-auto's in deze categorie op vier. Al eerder kwam Honda met een tweede hybridemodel op de markt, de Honda Insight.

In de categorie groot benzine is de Skoda Octavia 1.2 TSI GO op de eerste plaats terecht gekomen. Met een CO2-uitstoot van 134 gr/km is dit de zuinigste middenklasser. Samen met de Volkswagen Passat en de hybride Lexus 3.5 RX zijn dit de enige benzinemodellen in de categorie groot die voor de gunstige bijtellingregeling voor leaserijders in aanmerking komen.

Meer nieuwe zuinige modellen en de complete Top10's zijn te vinden op anwb.nl.