Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Veerpontarieven de Woude dubbeltjes omhoog

Kinderen van De Woude blijven gratis gebruikmaken van de pont. Ook 65-plussers met een abonnement blijven met korting reizen. De tarieven zullen gemiddeld enkele dubbeltjes stijgen en zijn op hele bedragen afgerond. Er zijn minder verschillende kaartsoorten. De Dorpsraad van De Woude heeft hiermee ingestemd. Dit staat in een voorstel aan het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Begin dit jaar heeft het hoogheemraadschap de exploitatie van de veerpont De Woude in eigen beheer genomen. Alle uit 2006 daterende veerponttarieven zijn aangepast. Als het algemeen bestuur op 19 mei instemt, gaan de tarieven op 1 juni 2010 in.

Het oorspronkelijke voorstel voor de nieuwe tarieven werd een half jaar geleden opgesteld. Vanuit de omgeving is hier met ongenoegen op gereageerd. De voornaamste bezwaren waren de verhoging van de prijzen, dat kinderen niet meer gratis over mochten en dat 65-plussers geen gebruik meer konden maken van de kortingen. In overleg met de dorpsraad, gemeente Castricum en andere betrokkenen is het voorstel aangepast.

Kees Stam, portefeuillehouder Waterkeringen en Wegen bij het hoogheemraadschap, geeft aan: "Gelukkig dat we nu gezamenlijk tot overeenstemming zijn gekomen." Ook de dorpsraad is blij: "Wij zijn als dorpsraad positief gestemd als het gaat om de samenwerking met het hoogheemraadschap, in vergelijking met een halfjaar geleden is de stemming 180 graden gedraaid," aldus voorzitter Rob Hoogland.

Voorstel voor tarieven per 1 juni 2010

* Kinderen tot 12 jaar gratis over;

* 65-plussers met een abonnement mogen gebruikmaken van 20%-korting;
* Tarieven blijven tot 1 januari 2014 gefixeerd;
* Enkele overtocht wordt een retour voor dezelfde prijs;
* Retour overtocht per persoon, wandelend of met de fiets, 1,30 euro (was 1,10 euro);

* Retour overtocht per auto/motor/tractor, inclusief 1 inzittende, 3,50 euro (was 3,30 euro);

* Jaarabonnement per persoon, wandelend of met de fiets, 70 euro (was 60 euro);

* Jaarabonnement met auto/motor/tractor, inclusief 1 inzittende, 175 euro (was 150 euro);

* 10-vaartenkaart per persoon, wandelend of met de fiets, 10 euro (was 9 euro);

* 10-vaartenkaart, per auto/motor/tractor, inclusief 1 inzittende, 27 euro (was 24 euro);

* 50-vaartenkaart per persoon, wandelend of met de fiets, 30 euro (was 22 euro);

* 50-vaartenkaart, per auto/motor/tractor, inclusief 1 inzittende, 90 euro (was 66 euro).

Exploitatie in eigen beheer

Tot 1 januari 2010 was het hoogheemraadschap beheerder van de pont, maar was de exploitatie uitbesteed aan Connexxion Water uit IJmuiden. Nu heeft het hoogheemraadschap de exploitatie overgenomen. Het is belangrijk voor de inwoners van de Woude dat deze veerpont blijft varen. Het is namelijk de enige verbinding met het vasteland.

Een tariefsverhoging was noodzakelijk om deze pont in de vaart te houden. De tarieven waren sinds 2006 niet meer geïndexeerd. De opbrengst van de pont (ongeveer 50.000 euro per jaar) levert een kleine bijdrage aan de totale financiering van het onderhoud en de exploitatie (ongeveer 350.000 euro per jaar). Omdat het hoogheemraadschap de onderhoudskosten en exploitatie zo weinig mogelijk op alle inwoners van Noord-Holland wil afwentelen, is ervoor gekozen dat degene die gebruikt ook (een deel) betaalt. Daarbij wel rekening houdend met het feit dat de inwoners afhankelijk zijn van deze pont.