Gemeente Hilversum

Betrokkenen zijn enthousiast over aanwezigheid SUS-team

publicatiedatum: woensdag 7 april 2010

"Leuk werk. Straks zo snel mogelijk vaste baan in beveiliging" "We vinden dit heel leuk werk en we willen zeker verder in de beveiliging. Als we slagen voor het examen ROC Beveiliger niveau 2 willen we zo snel mogelijk een betaalde baan in de beveiliging." De geïnterviewde leden van het SUS-team zijn enthousiast over hun ervaringen in het Hilversumse uitgaansgebied.

Sinds 16 januari van dit jaar surveilleert het team elke zaterdag van 22.00 tot 04.00 uur in het uitgaansgebied, maar ook in de straten daaromheen. Mensen zonodig aanspreken op hun gedrag en extra ogen en oren zijn voor de politie. Dat is samengevat de rol van het SUS-team. SUS is afgeleid van het werkwoord sussen. Bewoners van het centrum kozen het proefproject als één van de tien activiteiten in het wijkveiligheidsplan Centrum. Het project is bedacht en ontwikkeld door de gemeente in samenwerking met Versa Welzijn, horeca en politie.

De teams zijn niet bevoegd om in te grijpen, wel om mensen aan te spreken op hun gedrag. Is sprake van een (beginnende) calamiteit dan kunnen zij direct contact opnemen met de politie of met de horeca. De horeca is groot voorstander van dit project. Zij stelt onder meer consumpties ter beschikking. De toezichthouders op hun beurt houden aan hun inzet een prima aantekening op hun cv, hopelijk een diploma en een betere kans op de arbeidsmarkt over.

`Joh, loop even door'
Inmiddels opereert het team enkele maanden. Daarom vroegen we enkele SUS'ers naar hun ervaringen. Ze willen liever niet met hun namen in de krant al vertellen ze desgevraagd dat ze weinig hinder ondervinden van het feit dat ze bijvoorbeeld door vrienden herkend worden in het centrum. "Integendeel, het kan ook een voordeel zijn als er iets dreigt. Als je dan tegen bekenden zegt: `Joh, loop even door' zullen zij eerder luisteren dan vreemden."

De SUS'ers zijn blij met het perspectief dat ze via dit project hebben bewerkstelligd. Van te voren waren ze werkloos en hadden ze, omdat ze de noodzakelijke vooropleidingen missen, geen kans op een baan in de beveiliging. De SUS'ers hebben al het certificaat Toezichthouder behaald. Onderdeel van hun stage is het mee-begeleiden van nieuwe groepen die de opleiding Toezichthouder volgen. De opleiding Toezichthouder is door Versa Welzijn ontwikkeld en die heeft recentelijk een ECABO-erkenning gekregen. Het is een re-integratieproject. Met behoud van hun uitkering houden de jongeren toezicht. Op zaterdagavond in het centrum en doordeweeks op plekken in de wijken waar sprake is van overlast. Ze worden begeleid door medewerkers van Versa Welzijn en als ze als team(s) in het centrum optreden door ervaren krachten van een professioneel beveiligingsbedrijf.

Mooi perspectief
Voor de deelnemers is het toezicht houden een leer-ervaringsplaats die zij combineren met een beveiligingsopleiding bij Gooiland Beveiliging. Op dit moment hebben de twee jongeren, die wij spreken, het theorie-examen ROC Beveiliger 2 achter de rug en wachten ze in spanning op de uitslag. "Een mooi perspectief", aldus een van hen. "Ik had hiervoor 17 jaar bij een bakkerij gewerkt. Toen die bakkerij verhuisde naar Rotterdam raakte ik mijn baan kwijt. Daarna heb ik anderhalf jaar thuis gezeten, maar daar word je ook niet blij van." Zijn collega: "Ik heb voorheen via uitzendbureaus gewerkt en vijf jaar in de horeca, maar dat zag ik niet meer zitten. Van dit werk in het SUS-team en de opleiding word je echt wijzer. Ik wilde altijd al in de beveiliging werken en dat gaat nu lukken".

Experiment
Het SUS-team is een experiment dat duurt tot het einde van dit jaar. Regelmatig stromen nieuwe leden via Sociale Zaken in. Deze gemeentelijke afdeling neemt ook de kosten voor haar rekening. Soms haken jongeren af, maar ook vinden zij soms een reguliere baan. Dat gaat altijd voor en dan stromen zij ook uit het SUS team. Na de proef wordt bekeken of de teams kunnen worden voortgezet. Onlangs was er een tussentijdse evaluatie van betrokkenen zoals politie, horeca, gemeente en Versa, die de pilot van harte ondersteunen. Alle betrokkenen waren positief over de ervaringen met het SUS-team tot nog toe. De teams gaan de komende tijd ook nadrukkelijk toezicht houden op de straten rond het uitgaansgebied omdat daar de bewoners in het verleden klaagden over overlast.