Gemeente Hilversum

Restauratie servicestation aan Den Uylplein

publicatiedatum: woensdag 7 april 2010

Wat is er nou mooier voor de stad van jonge monumenten dan je entree op te luisteren met een gerestaureerd monument? Een gespecialiseerd architectenbureau is druk bezig om dit plan uit te werken. Als alles meezit, staat er begin volgend jaar bij het Den Uylplein een gerestaureerd benzinepompstation. Daar zal, zo dichtbij woningen, niet getankt kunnen worden. Het pand, dat een gemeentelijk monument is, zal onderdak bieden aan een dienstverlenend bedrijf.

Voormalig pompstation
Het voormalige pompstation is een project van lange adem geweest. Voor de uitvoering van de reconstructie van het kruispunt Den Uylplein had de gemeente enkele jaren geleden een stukje grond nodig, waarover het nieuwe fietspad kon worden aangelegd. Grond en gebouw waren weliswaar eigendom van de gemeente, maar medewerking van de huurder was noodzakelijk. Dat lukte niet. Mede omdat Hilversum het oude servicestation graag gerestaureerd zag worden, begonnen er onderhandelingen over de afkoop van het huurcontract.

Die onderhandelingen werden in 2008 afgerond. Na de reconstructie van de voordeur van de buitenring wilde de gemeente het pand verkopen met een restauratieverplichting. Daarom gaf zij opdracht aan Henket & partners - een bekend bureau van restauratie-architecten - om een ontwerp te maken voor restauratie van het gebouw en een uitbreiding aan de achterzijde. Die uitbreiding was bedoeld om het gebouw exploitabel en daardoor verkoopbaar te maken.

Architect Bunders
Het servicestation verrees in 1950 naar een ontwerp van architect H. Bunders. Het restauratieplan voorziet onder meer in het terugbrengen van het oorspronkelijke pompeiland en de showroom. Die showroom moest ooit plaatsmaken voor extra benzinepompen.

Het object werd op de markt gebracht met voor de koper de verplichting om het pand te restaureren. Er volgden zeven inschrijvingen. De hoogste bieder kocht het voormalige servicestation. "Ik vind het leuk om in oude panden iets nieuws te ontwikkelen," zegt hij desgevraagd, "en dat doe ik hoofdzakelijk in Hilversum". De nieuwe eigenaar is een Hilversummer, die niet met zijn naam in de krant wil. Van een emotionele band met zijn nieuwe bezit is volgens hem geen sprake. "Ik financier het alleen. Zie mij maar als een belegger".

Bodemsanering
Verder verwijst hij naar zijn makelaar, Allard Welling van De Koster cs makelaars. Die vertelt dat zijn opdrachtgever ook Henket & partners in de arm heeft genomen om het renovatieplan uit te werken. Binnenkort zijn de tekeningen klaar om de bouwvergunning aan te vragen. "Maar we gaan eerst een sloopvergunning aanvragen voor de kap boven de benzinepompen. Die moet weg zodat de showroom terug kan komen. Verder moet er nog bodemsanering plaatsvinden. In de eerste week van mei wordt het gebouw geleverd en dan hopen we voor of in de zomer te kunnen beginnen met de werkzaamheden. Het gebouw kan dan begin volgend jaar klaar zijn".

De heer Welling verwacht zeker animo bij potentiële huurders. "Er heeft zich al een belangstellende gemeld. Maar we gaan nu eerst het bouwplan uitwerken en er daarna pas over communiceren. Dan verwacht ik meer belangstelling".