Gemeente Echt-Susteren


Bestrijding eikenprocessierups 2010

Wij gaan de strijd aan!

Â

Dit voorjaar start de gemeente Echt-Susteren weer met de bestrijding van de eikenprocessierups. De afgelopen jaren is deze rups bestreden met het biologische middel XenTari. Dankzij het preventief spuiten van alle eikenbomen is de overlast verminderd . Dit is te verklaren door het accuraat monitoren van de eilegsels , het juiste bespuitingmoment te kiezen, en gunstige weersomstandigheden waarin de werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Naar verwachting zal de eikenprocessierups ook dit voorjaar weer massaal aangetroffen worden in eikenbomen. De verwachting is dat de gemeente eind april zal gaan starten met de bestrijding. Over het exacte startmoment wordt u nog nader geïnformeerd via het weekblad en de website.

Wat is de processierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april of begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid.

Na de derde vervelling eind mei, begin juni krijgt de rups brandharen. In juli en augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes weer legt in eikenbomen. Â

Gezondheidsklachten voor mensen

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast en ontstaan in het derde vervellingstadium (eind mei, begin juni). Door contact met de huid is het mogelijk dat u na enkele uren klachten krijgt, vaak gebeurt er niets. De ontvankelijkheid hiervoor is sterk persoonsgebonden. Klachten die u kunt hebben, zijn pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Â

Gezondheidseffecten voor dieren

Ook voor landbouwdieren en huisdieren zijn er gezondheidsrisicoâs. Klachten kunnen optreden als vee graast onder aangetaste eikenbomen of als gras of hooi afkomstig uit de buurt van aangetaste eiken en als veevoer wordt gebruikt. Honden kunnen door het happen in afgevallen rupsennesten ernstig letsel aan het mondslijmvlies krijgen. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor de gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan brandharen van de rupsen. Er wordt aangeraden vee niet te laten grazen onder aangetaste bomen. Hiervoor moet rond een vrijstaande boom al snel een straal van 4 meter worden vrijgelaten.

Â

Wat gaat de gemeente Echt-Susteren er in 2010 aan doen?

Momenteel is de gemeente in combinatie met een aannemer aan het monitoren op welk moment de bestrijding dient te starten. Dit is mede afhankelijk van de bladontwikkeling van de eiken en het stadium van de eilegsels. Waarschijnlijk zal de bestrijding starten eind april, hierover wordt u nog nader geïnformeerd.

De gemeente behandelt de eikenbomen die eigendom zijn van de gemeente op een milieuvriendelijke, maar doelmatige wijze. Ook wordt er specifiek bestreden langs kritische locaties zoals schoolroutes, scholen, speeltuinen en ouderencentra en wordt er rekening gehouden met overige flora en fauna. De bestrijding wordt uitgevoerd met behulp van een spuitkanon achter een tractor. De werkzaamheden worden door specialistisch bedrijf Vaessen uit Maasbree uitgevoerd. Zij bepalen het gunstigste spuitmoment door monitoring in het veld. Als dit is bereikt, worden de eikenprocessierupsen met behulp van het biologisch middel (XenTari) bestreden. Dit middel heeft een zeer sterke werking tegen de eikenprocessierups en spaart andere nuttige insecten. Voor mensen, overige beplanting en huisdieren heeft het middel geen nadelige effecten en bijwerkingen. De inzet van het spuitkanon kan binnen de bebouwde kom voor enige geluidshinder zorgen waarvoor wij uw begrip vragen.

Â

Bestrijding van de Eikenprocessierups op particulier eigendom

Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om de eikenprocessierups op uw eigen perceel te laten behandelen.

Voor bestrijding van de eikenprocessierups kunt u rechtstreeks contact opnemen met hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree, telefoonnummer: 077 - 465 1708 of www.hermanvaessen.nl

Â

De kosten die met de bestrijding op uw perceel en uw privé-opdracht zijn gemoeid, worden rechtstreeks tussen u en de aannemer verrekend. Het is daarbij verstandig om vooraf te vragen naar het tarief wat de aannemer hanteert om daardoor niet voor verassingen te komen staan.

Uitdrukkelijk willen wij u er op wijzen dat solitaire eiken of houtsingels op particuliere eigendommen niet door de gemeente behandeld worden.

Â

Waar vindt u verdere informatie over de eikenprocessierups, en eventuele gezondheidsklachten

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u zich wenden tot onze baliemedewerkers via telefoonnummer 0475 - 478 478 of onze website: www.echt-susteren.nl. Voor informatie over gezondheidsklachten neemt u contact op met de GGD Westelijke Mijnstreek, telefoonnummer 046 - 850 66 66 of www.ggdzl.nl. Algemene informatie over de eikenprocessierups kunt u vinden bij het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit: www.minlnv.nl

Â

Â

Â