Gemeente Leudal


Nieuws

Warm welkom voor weidevogels in de gemeente Leudal

Weidevogels zijn belangrijk voor Nederland, net zoals Nederland belangrijk is voor weidevogels. Bij het beheer gaat het niet alleen puur om het in stand houden van populaties, maar ook om het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig weidevogellandschap. De gemeente Leudal is een "groene" gemeente en hecht bijzonder veel waarde aan een leefbaar en rustig buitengebied, met een variatie in flora en fauna. In dat buitengebied vormt het in standhouden van de populatie weidevogels een van de aandachtspunten.

Binnen het grondgebied van de gemeente is een aantal weidevogelbeschermers vanaf 2001 onder de vlag van het stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) actief met het beschermen van weidevogels.

Nesten
In samenspraak en in nauw overleg met de grondeigenaren en pachters worden akkerlanden en weilanden in het vroege voorjaar onderzocht op de aanwezigheid van nesten van weidevogels. Voorkomende weidevogels in Leudal zijn onder andere de kievit, grutto, wulp en scholekster. Na het vinden van nesten worden deze gemarkeerd en vervolgens vindt overleg met de grondeigenaar plaats hoe deze nesten kunnen worden gespaard en beschermd. Op deze manier zijn de weidevogelbeschermers er samen met de agrariërs en grondeigenaren in geslaagd de weidevogelpopulatie in Leudal in stand te houden en zelfs te doen toenemen.

Gebieden
Om de bescherming en instandhouding van de weidevogelpopulatie een extra stimulans te geven, heeft de gemeente Leudal in overleg met de weidevogelbeschermingsgroep Leudal drie gebieden aangewezen als potentieel leefgebied van weidevogels. In deze gebieden wordt aan agrariërs en grondeigenaren, die meewerken aan weidevogelbescherming, per beheerd en beschermd nest onder bepaalde voorwaarden een vergoeding toegekend.
Deze gebieden betreffen ruwweg:

1. Haler: de onmiddellijke omgeving van de Isidoorstraat;
2. Baexem-Grathem: het gebied tussen de Rijksweg en de Grathemerweg, meer speciaal de omgeving van de Hunselerdijk;

3. Heythuysen: het gebied Heide en Hollander, meer speciaal de omgeving van de Vissensteert en het gebied op den Birkenbosch. Op bijgaande kaarten zijn deze gebieden aangegeven.

De weidevogelbeschermingsgroep Leudal werkt binnen deze 3 gebieden al intensief samen met diverse grondeigenaren en agrariërs. Agrariërs en grondeigenaren binnen één van de genoemde beschermingsgebieden die nog niet samenwerken met de weidevogelbeschermingsgroep Leudal kunnen zich aanmelden bij onderstaande personen.
Daarnaast kan iedereen die geïnteresseerd is in weidevogelbescherming en wil meewerken aan het in standhouden van de populatie zich eveneens melden bij onderstaande personen.