Politie Haaglanden

Persberichten 8 april

Haaglanden , 08-04-2010

Hagenaar (18) zet straatroof in scène om ex terug te winnen Den Haag De politie hield een 18-jarige Hagenaar en een 24-jarige vriend aan omdat zij een straatroof in scène hadden gezet. Een
17-jarige Haagse meldde bij de politie dat zij dinsdag 30 maart uur op de Grote Marktstraat het slachtoffer was geworden van een poging tot straatroof. De vrouw liep omstreeks 23.40 uur over de Grote Marktstraat toen er plotseling een man met een witte bivakmuts voor haar stond. De man eiste dat zij haar geld en tas zou afgeven. Hoewel het meisje het wel vreemd vond dat de man vroeg om haar tas, terwijl ze geen tas bij zich had, werd ze toch wel angstig toen hij een hobbymes toonde om zijn eis kracht bij te zetten. Plotseling ging de man er vandoor en zag zij dat haar ex-vriend, de later aangehouden
18-jarige, aan kwam rennen en de straatrover achtervolgde. De twee mannen raakten met elkaar in gevecht. De straatrover ging er vervolgens vandoor. Zowel het meisje en haar ex-vriend deden aangifte op het politiebureau van respectievelijk poging tot beroving en mishandeling.
De recherche onderzocht de zaak en vroeg daarbij ook camerabeelden op bij de Geïntegreerde Monitor Centrale van politie Haaglanden. Op de camerabeelden zagen de rechercheurs dat de ex-vriend van het slachtoffer samen met de latere straatrover kort voor de straatroof door het centrum van Den Haag liepen. Plotseling is te zien dat de
24-jarige naar het slachtoffer rent om haar te 'beroven' en dat kort daarna de 'redder in nood' volgt en de achtervolging inzet. Daarbij trok de straatrover in het zicht van de camera's de bivakmuts van zijn hoofd.
Beide Hagenaars werden na hun aanhouding verhoord op het politiebureau. Al snel bleek de werkelijke toedracht: door als held op te treden tijdens de beroving, hoopte de 18-jarige zijn ex-vriendin terug te winnen nadat hun relatie enkele dagen ervoor gestrand was. De politie onderzoekt, in samenspraak met het Openbaar Ministerie, welke stappen volgen tegen de twee verdachten en of de gemaakte kosten op hen verhaald kunnen worden. De Hagenaar heeft met zijn actie vooralsnog niet bereikt waar hij op hoopte.

Politie en HTM treden gezamenlijk op tegen zwartrijders Den haag Tijdens een gezamenlijke actie van politie Haaglanden en de HTM controleerden zij woensdag 7 april in de reizigers van tramlijn negen op het bezit van een geldig plaatsbewijs. Het controletraject verliep van het eindpunt van lijn negen halte de Dreef tot aan het Station Hollandsspoor. Met deze acties wordt een uitvoering gegeven aan samenwerking met de HTM bij (grootschalige) controleacties. De controleacties worden de komende periode voortgezet. Ruim 220 zwartrijders kregen een bekeuring. Daarnaast maakte de politie in 29 gevallen proces-verbaal op vanwege het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Een reiziger schold het controlepersoneel uit. Hij kreeg naast een boete voor het zwart rijden nog één boete van
500 euro. Vier reizigers gaven een valse naam op. De actie kende nog een leuke bijvangst. Eén reiziger werd herkend van een eerder deze week gepleegde beroving op lijn negen. De man zit nog vast.

Politie zoekt getuigen beroving zwangere vrouw
Den Haag - De recherche van Bureau De Heemstraat zoekt getuigen van een poging tot beroving van een hoogzwangere vrouw. De vrouw, een
25-jarige Haagse, liep woensdag 7 april om 13.10 uur op de Loosduinsekade toen een nog onbekende man probeerde haar halsketting los te rukken. De man ging er vervolgens zonder buit vandoor. Politieagenten hielden in de omgeving een 24-jarige Hagenaar aan die aan het opgegeven signalement voldeed, maar hij bleek niets met de zaak van doen te hebben en mocht weer naar huis. De dader was een getinte man van ongeveer 1.70 mtr. Hij droeg een grijze sweater met capuchon met daaronder een spijkerbroek en op zijn hoofd een wit petje.
Hebt u woensdag iets gezien van deze poging beroving, neem dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via nummer 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met M. 0800-7000.

Onoplettende voetgangster aangereden door tram
Den Haag - Een 24-jarige Haagse werd woensdag 7 april omstreeks 18.00 uur op het Spui aangereden door een tram. De vrouw stak, volgens getuigen, zonder goed uit te kijken en met een koptelefoon op de straat over en zag daarbij kennelijk de naderende tram over het hoofd. De trambestuurder probeerde nog te remmen, maar kon een aanrijding niet voorkomen. Ambulancepersoneel onderzocht de vrouw, maar zij mocht met een wekadvies naar huis en hoefde niet naar het ziekenhuis.

Dorstige winkeldief
Den Haag De politie hield woensdag 7 april rond 19.15 uur een
38-jarige Hagenaar aan, omdat hij verdacht werd van winkeldiefstal. Kennelijk had hij dorst. Hij nam een sixpack bier mee uit een supermarkt op het Lorentzplein, zonder daarvoor te betalen. Aangezien het om een actieve veelpleger gaat, die al meerdere winkeldiefstallen heeft gepleegd, is hij direct vast gezet. Bovendien kreeg hij een winkelverbod van een jaar opgelegd.

Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie (OM) zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.
Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de ISD-maatregel op te leggen.

Snelheidsduivel aangehouden
Den Haag Een 25-jarige man uit Zoetermeer raakte woensdag 7 april rond
16.00 uur zijn rijbewijs kwijt, nadat hij met 118 km per uur over de Neherkade reed. Op deze weg is 50 km per uur de limiet. De politie hield een snelheidscontrole en daarbij liep de man tegen de lamp. De man is aangehouden en de politie vorderde zijn rijbewijs in.

Politie betrapt dronken bestuurders
Den Haag De politie hield in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 april rond 02.00 uur een 44-jarige Hagenaar aan die dronken achter het stuur zat en met hoge snelheid drie verkeerslichten op de Loosduinsekade negeerde. Aan het politiebureau blies de verdachte 520 ugl. Dezelfde nacht rond 05.30 uur stapte een dronken man uit zijn auto op de Jan Luykenlaan en sprak vervolgens zelf de politie aan. De agenten roken gelijk een sterkte alcohollucht bij de 29-jarige Haagse automobilist. De agenten hadden de man zien rijden en lieten de verdachte blazen. Hij reageerde zeer agressief en bedreigde en beledigde de agenten. Aan het politiebureau blies hij 515 ugl. Beide verdachten kregen een rijverbod en een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Motorrijder valt bij ontwijken aanrijding
Den Haag Een 57-jarige Haagse motorrijder raakte woensdag 7 april rond
12.15 uur gewond toen hij bij een verkeerssituatie op de Koningskade een automobilist moest ontwijken. Een 75-jarige automobilist uit Wassenaar zag de motorrijder op de kruising Raamweg met de Koningskade over het hoofd toen hij linksaf de Javastraat insloeg. De bestuurder van de motor schrok en kon nog net een aanrijding voorkomen. Bij deze manoeuvre kwam hij ten val en raakte gewond. De GGD vervoerde het slachtoffer met een gebroken sleutelbeen naar het ziekenhuis. De verkeersongevallendienst van politie Haaglanden onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Aanhanger sleept fietser mee
Den Haag Een losgeschoten aanhanger sleepte woensdag 7 april rond
12.30 uur een 76-jarige Haagse fietser mee over de Gevers Deynootweg. De aanhanger was losgeschoten van een busje. De fietser werd meegesleept en kwam klem te zitten. De GGD vervoerde het slachtoffer met verwondingen aan zijn been naar het ziekenhuis. De 36-jarige Haagse bestuurder van het busje verklaarde dat hij de aanhanger op de juiste manier had vastgemaakt. Tijdens het keren, raakte de aanhanger los en verwondde daarbij het slachtoffer. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Betrapt bij kraken parkeerautomaat
Den Haag - Een oplettende getuige zag woensdag 7 april om 23.50 uur dat twee mannen op de Dr. Aletta Jacobsweg een parkeerautomaat probeerden te kraken. Gewaarschuwde agenten zagen inderdaad twee mannen staan die bij het zien van de agenten onmiddellijk wegrenden. De agenten zagen kans na een korte achtervolging één van de mannen aan te houden. Het bleek te gaan om een 28-jarige Hagenaar. De tweede man verdween in de Scheveningse Bosjes en werd daar door een getuige nog gezien. De politieagenten zetten het gebied af. Een politiehond zocht nog naar de weggerende man, helaas zonder resultaat. Uit de gekraakte parkeerautomaat was nog geen geld weggenomen. De Hagenaar zit vast voor verhoor.

Wielrenner komt ten val
Den Haag/Loosduinen Een 61-jarige Hagenaar kwam woensdag 7 april rond
11.45 uur met zijn racefiets op de G.J. van Marrewijklaan ten val. Het slachtoffer verklaarde dat hij gevallen was, omdat er een hond tegen hem opsprong. De eigenaar van de hond heeft het zien gebeuren, maar liep vervolgens door. De man heeft vermoedelijk drie vingers gebroken. De GGD vervoerde de man naar het ziekenhuis.

Automobiliste rijdt door na aanrijding
Wassenaar - Op de Hofcampweg werd woensdagochtend 7 april een
31-jarige vrouw op haar fiets aangereden door een automobiliste, die vervolgens doorreed. Rond 09.30 uur fietste de vrouw over de Hofcampweg in de richting van de Johan de Wittstraat. Toen zij de kruising overstak, werd zij aangereden door een lichte auto (wit of zilver). De vrouw viel en liep letsel op aan haar knie. Terwijl de vrouw op de grond lag zag ze hoe de auto even remde en vervolgens gewoon doorreed. Volgens een getuige zag het er uit alsof de automobiliste nog even snel voor de fietser langs wilde. De bestuurder was vermoedelijk een oudere vrouw met grijs haar. Getuigen (die de politie nog niet heeft gesproken) of mensen die weten wie de automobiliste is, kunnen zich melden bij Bureau Wassenaar, via
0900-8844.

Man botst tegen boom
Wassenaar Op de Rijksstraatweg botste woensdag 7 april om 12.10 uur een 75-jarige automobilist tegen een boom. De auto kwam door de klap dwars op de weg te staan. Toen de politie bij de aanrijding kwam, was de bestuurder al uit de auto. De man uit Wassenaar was naar eigen zeggen tijdens het rijden onwel geworden en zodoende tegen de boom gebotst. De GGD vervoerde de ter controle naar het ziekenhuis.

Telefoonroof
Rijswijk - De politie is op zoek naar een man (circa 23 jaar, vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst), die woensdag op klaarlichte dag op het Bogaardplein de telefoon uit handen van de
20-jarige eigenaresse rukte en er vandoor ging. Om 15.00 uur liep de Haagse in het winkelcentrum te bellen toen er ter hoogte van de drogisterij een jongen naast haar kwam lopen. De jongen zei niets, maar rukte plotseling de telefoon uit haar handen. De vrouw riep nog heel hard dat de man haar telefoon had gepakt, maar hij ging er als een haas vandoor. De man rende het winkelcentrum uit, in de richting van een naastgelegen parkje. De man droeg een trainingspak (zwarte broek en donkerblauwe jas) en witte sportschoenen (met rood en groen aan de zijkant). Mensen die de man aan de hand van het signalement herkennen of anderzijds informatie hebben over deze brutale beroving, kunnen contact opnemen met de recherche van Bureau Rijswijk, via
0900-8844.

Politie kijkt uit naar vermist meisje
Westland/Monster Agenten keken woensdagmiddag 7 april uit naar een
7-jarig meisje, nadat haar moeder rond 15.15 uur haar vermissing bij de politie had gemeld. Nadat zij die middag was gaan gymen op de Heijdseweg, was zij onvindbaar. Toen haar broertje het meisje rond
15.00 uur bij de gym kwam ophalen, was zij nergens te bekennen. Verschillende eenheden van de politie gingen in de omgeving van de gymzaal naar het meisje op zoek. Ook werd een sms-alert verstuurd, met het signalement van het meisje. Om 16.45 uur vonden politieagenten het meisje op de Laan van Delfland. Ze was naar eigen zeggen gaan spelen bij een vriendinnetje en onderweg naar huis.

Vernielers aangehouden
Westland/ Monster Op de Larixlaan hielden politieagenten woensdag 7 april vier jongeren aan voor het vernielen van een abri. Een getuige meldde de vernieling bij de politie. Dankzij het signalement dat de getuige aan de agenten gaf, konden de jongeren (15, 17, 19 en 20 jaar uit Monster) aanhouden. De politie maakte proces-verbaal tegen hen op.

Zoektocht naar ex
Delft Politieagenten moesten woensdag 8 april lang zoeken naar een
31-jarige Delftenaar. De man was betrokken bij een huiselijk geweldsituatie en bedreigde daarbij zijn voormalige vriendin. De man vertrok hierna met onbekende bestemming. Agenten zagen om 03.30 uur nabij het Marcellus Emantspad een onbeheerde auto staan. Een ruit was ingeslagen. Uit onderzoek bleek dat dit de auto van de man was. Na een zoektocht van ruim 1 ½ uur werd de man in een weiland gevonden. Hij had in zijn broekzak een vuurwapen. Na de aanhouding bleek dit een nepwapen te zijn.

Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Hé, waar is mijn aanhangwagen?
Delft Een 67-jarige automobilist uit Den Haag verloor woensdag 7 april om 07.30 uur op de Schieweg zijn aanhangwagen. De man was op weg naar een afspraak en bemerkte niet dat zijn aanhangwagen los schoot en in het water van de Schie belandde. Een getuige zag de aanhangwagen losraken en zo het water in rijden, terwijl de man nietsvermoedend doorreed. Een takelwagen wist de aanhangwagen weer op het droge te zetten.

Wedstrijdje eindigt in ziekenhuis
Pijnacker-Nootdorp Een 15-jarige fietser uit Pijnacker belandde woensdag 7 april om 13.45 uur met een open beenwond in het ziekenhuis. De jongen fietste over de Klapwijkseweg en wilde aanzetten voor een wedstrijdje. Hierbij brak zijn trapper af en kwam hij lelijk ten val. De GGD vervoerde de onfortuinlijke jongen naar het ziekenhuis.

Verhitte bestuurder
Zoetermeer Politieagenten hielden woensdag 7 april een controleactie nabij een basisschool aan de Carry van Bruggenhove. Agenten hielden toezicht op het parkeren van personenautos nabij de school. Fout geparkeerde autos vormen een risico voor overstekende kinderen en belemmeren het vrije uitzicht. Een 50-jarige Zoetermeerder werd over zijn parkeergedrag aangesproken. Het gesprek ontaardde in veel discussie en de man schold daarbij de agenten uit. Hij kreeg aan het politiebureau een bekeuring. De man kon zich niet vinden in de zienswijze van de agenten en gaf aan bezwaar te willen maken.

Helm bewijst zijn waarde
Zoetermeer Een 16-jarige scooterrijdster raakte woensdag 7 april gewond bij een ongeval op de Stephensonstraat. Dankzij haar helm, die zij goed vast had zitten, hield ze ogenschijnlijk licht letsel aan haar ongeval over. Het meisje kwam in aanraking met een 32-jarige automobilist uit Zoetermeer. Ook haar 16-jarige passagier raakte bij het ongeval lichtgewond. De politie onderzoekt de juiste toedracht van het ongeval.