Provincie Overijssel



Staten bespreken profiel provincies

8 april 2010

De Nederlandse provincies blijven een zelfstandige bestuurslaag met een eigen belastinggebied. Dat is de kern van het profiel wat de provincies gezamenlijk hebben opgesteld, als antwoord op de Haagse bezuinigingsvoorstellen die onlangs werden gepresenteerd.

Daarin wordt onder andere de opheffing van provincies als bezuinigingsmaatregel gesuggereerd. Het profiel van de gezamenlijke provincies wordt vandaag besproken in Provinciale Staten van Overijssel.

Zoveel mogelijk decentraal

Onder het motto `decentraal moet, tenzij het alleen maar centraal kan' vinden provincies dat zij onder andere verantwoordelijk zijn en blijven voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling en inrichting. Dat bestaat uit waterbeheer; milieu, energie en klimaat; vitaal platteland, regionale bereikbaarheid en regionaal ov; regionale economie; culturele infrastructuur en monumentenzorg; en kwaliteit van het openbaar bestuur.

Minder bestuurlijke drukte

Provincies zijn het erover eens dat Nederland gebaat is met minder bestuurlijke drukte. Waterschappen en andere uitvoeringsorganisaties als de Dienst Landelijk gebied kunnen bijvoorbeeld onder verantwoordelijkheid van de provincies worden gebracht, aldus de provincies.

Overijssel: 32 miljoen minder

De provincies zijn bereid een bijdrage te leveren aan de bezuinigingen door een voorlopige korting van 300 miljoen euro op de bijdrage die ze jaarlijks van het rijk ontvangen (provinciefonds). Iedere provincie draagt daar een steentje aan bij. Voor de provincie Overijssel betekent dat een korting van 32 miljoen euro voor het jaar 2011.

Later dit jaar buigen Provinciale Staten zich over de verdere uitwerking van het profiel voor Overijssel en de betekenis van de korting op het provinciefonds voor de provincie Overijssel.