VU medisch centrum

Airway, breathing, circulation, disability, exposure

Studenten organiseren eigen EHBO-cursus

8 april 2010

In het komend studiejaar krijgen vijftig eerstejaars studenten de gelegenheid een uitgebreide EHBO-opleiding te volgen. Inmiddels zijn tien student-assistenten gestart met een speciale training om de nieuwe cursus te kunnen geven. Het initiatief voor de avondopleiding kwam van de studenten zelf.

Airway, breathing, circulation, disability, exposure Foto: Mark van den Brink "Mensen denken vaak dat een geneeskundestudent weet wat er moet gebeuren in geval van een calamiteit. Maar dat is helemaal niet waar", legt Esmée Smits uit. "Uit onderzoek blijkt dat slechts een op de drie studenten zichzelf voldoende bekwaam vindt om in een spoedeisende situatie adequaat te handelen."
Ze zit in het derde jaar van de bachelor en heeft samen met master
1-studenten Larissa Mous, Jonne van Koot en Lukas Menze een projectplan opgezet. "Tot nu toe kregen studenten slechts één verplicht college en drie keer twee uur practica over het onderwerp eerste hulp. Dat is veel te weinig en het alternatief, de officiële EHBO-opleiding van het Oranje Kruis, is erg duur. Bovendien willen we meer weten over de oorzaken en achtergronden van aandoeningen. Onze EHBO-cursus duurt acht avonden en we hebben zelf een cursusboek samengesteld."

De eerstejaars krijgen in oktober les van de student-assistenten die nu worden opgeleid. "Vorig jaar hebben we met twintig studenten de officiële EHBO-cursus gevolgd en nu leren ze te werken met ons studiemateriaal. We willen dat ze de cursus in duo's gaan geven. Uiteindelijk moet er een dakpanstructuur ontstaan waar een ervaren student-assistent samen met een nieuwe als docenten optreden. Aan het einde van de les komt een specialist voor de vragen die de student-assistenten niet kunnen beantwoorden. Als het goed gaat met de vijftig studenten in de pilot, kunnen we daarna kijken of we alle studenten via onze cursus kunnen gaan opleiden in de eerste hulp."

Dat het handig is om te weten wat je moet doen heeft Smits ondertussen al in de praktijk ervaren. "Ik stond in een winkel toen er opeens een oudere man flauw viel. Ik kon het ABCDE-protocol (airway, breathing, circulation, disability, exposure) meteen toepassen. Dat was wel een bijzondere ervaring."

Monique Krinkels
bron: Tracer