Ministerie van Buitenlandse Zaken

START-verdrag stap naar kernwapenvrije wereld

Verhagen: START-verdrag stap naar kernwapenvrije wereld

Nieuwsbericht | 8 april 2010

Het nieuwe START-verdrag is een wezenlijke bijdrage van de Verenigde Staten en Rusland aan de vermindering van het kernwapenarsenaal en brengt daarmee een kernwapenvrije wereld een stap dichterbij.

Dit verklaart minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in reactie op de ondertekening van het verdrag vandaag in Praag. Rusland en de VS verplichten zich hun strategische wapenarsenaal met een derde te verminderen.

Nederland hoopt dat daarmee de toon is gezet voor de VN-conferentie over het tegengaan van verspreiding van kernwapens begin volgende maand in New York. Op die conferentie wordt gesproken over de uitvoering van het non-proliferatieverdrag, dat uiteindelijk moet leiden tot afschafing van alle kernwapens.

"Ik hoop dat het nieuwe verdrag ook andere landen zal overtuigen van de noodzaak verdere verspreiding van kernwapens tegen te gaan," aldus minister Verhagen, die namens Nederland aan de conferentie zal deelnemen.

Hij pleit er voor dat de VS en Rusland nu verder praten over vermindering van het aantal niet-strategische kernwapens in Europa en elders. Met zijn collega's uit Duitsland, Noorwegen, België en Luxemburg heeft minister Verhagen vermindering van het aantal kernwapens op de agenda gezet van de NAVO-vergadering later deze maand.