Politie Zaanstreek-waterland

Fietsers door rood

zaandam , 07-04-2010 o Tijdens een roodlichtcontrole op de Peperstraat hebben agenten woensdagmiddag veertien fietsers bekeurd.

De bestuurders kwamen vanaf de A.F. de Savornin Lohmanstraat en reden rechtsaf, door het rode licht, de Peperstraat op. De overtreders kregen een boete van 60 euro. Twee fietsers die het verkeerslicht ontweken door over het trottoir te fietsen, ontkwamen evenmin aan een boete.
Door rood rijden is al sinds een aantal jaren een speerpunt van de politie als het gaat om verkeersveiligheid. Op meerdere drukke kruispunten staan daarom vaste cameras die roodlicht- (en snelheids)overtredingen registreren. Voor fietsers en voetgangers zijn zulke cameras er niet maar ook voor deze groep geldt dat zij zich, voor hun eigen veiligheid, aan de regels moeten houden. Want nog even een stoplichtje pakken kan dramatische gevolgen hebben.
Verkeerslichten staan op gevaarlijke of drukke kruisingen en zijn strak ingeregeld om het verkeer zo vlot mogelijk door te laten stromen. Hoewel het misschien soms erg lang lijkt te duren voordat het verkeerslicht op groen springt, is het verstandig het groene licht af te wachten. Als fietser ben je erg kwetsbaar en bij een botsing met een (vracht)auto of andere fietser kun je zwaargewond raken. Voor je eigen veiligheid, en die van een ander, is het niet alleen belangrijk om te stoppen voor een rood licht, maar ook om goed op te letten bij groen licht. Er kan altijd iemand anders door rood licht rijden, fietsen of lopen. Hou er ook rekening mee dat als je afslaat, het tegemoetkomende rechtdoor gaande verkeer ook groen licht kan hebben.
De komende tijd zal de politie met grote regelmaat roodlicht controles houden.