Gemeente Dalfsen

Gemeentebestuur Dalfsen wil deelnemen aan Veiligheidshuis

08-04-2010

College vraagt gemeenteraad om financiële middelen beschikbaar te stellen.

Dalfsen - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen wil deelnemen aan het Veiligheidshuis IJsselland. Het doel van het Veiligheidshuis is het creëren van een samenwerking tussen partijen, gericht op het bestrijden van overlast en criminaliteit door de veroorzakers daarvan aan te pakken. Hierbij worden interventies vanuit het strafrecht en de zorg met elkaar gecombineerd. Het college vraagt aan de gemeenteraad om de financiële middelen voor deelname beschikbaar te stellen.

Vanaf 2002 zijn overal in Nederland veiligheidshuizen ontstaan, eind 2009 waren dat er 45. Daarmee is een landelijk dekkend netwerk van veiligheidshuizen gerealiseerd.

Het Veiligheidshuis IJsselland
In alle gemeenten in IJsselland is sprake van een vorm van casusoverleg voor (enkele) doelgroepen. In veel gevallen loopt de afstemming binnen een keten goed: Instellingen werken samen, relevante informatie wordt gedeeld en er worden resultaten behaald. De afstemming tussen de ketens echter, kan in veel gevallen beter. `Zorg' en `justitie' weten elkaar nog niet altijd gemakkelijk te vinden. Er is onbekendheid over en weer wat partners voor elkaar kunnen betekenen.

In het Veiligheidshuis werken partijen uit de strafrechtketen en de zorgketen samen aan het bestrijden van overlast en criminaliteit door middel van een persoongebonden aanpak. Het gaat bij deze aanpak om de thema's (jeugd)overlast, jeugdcriminaliteit, veelplegers, geweld in afhankelijkheidsrelaties (huiselijk geweld, kindermishandeling, loverboys) en nazorg ex-gedetineerden.

Op 4 december 2009 heeft toenmalig staatssecretaris van Justitie mevrouw Albayrak het officiële startsein gegeven voor het Veiligheidshuis IJsselland. Ook het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen ziet de voordelen van de gezamenlijke aanpak in het Veiligheidshuis. Bij de Voorjaarsnota vraagt het college de raad jaarlijks ongeveer EUR 5.000,- beschikbaar te stellen voor deelname. De gemeente Zwolle, Deventer en Ommen hadden hiertoe al eerder besloten. In enkele andere gemeenten in de regio vindt binnenkort besluitvorming plaats.