Onderzoek bevestigt unieke positie Brabant in luchtvaartindustrie

08/04/2010 13:10

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)

Brabant neemt op het gebied van de luchtvaartgebonden bedrijvigheid in Nederland een unieke positie in. Dat blijkt uit recent onderzoek van KPMG naar het vestigingsklimaat voor bedrijven in tien westerse landen. Brabant biedt de luchtvaartindustrie de goedkoopste vestigingsplaats in Nederland. Maar zeker zo belangrijk is de aantrekkelijkheid van Brabant als R? regio. Ook die komt uit het KPMG onderzoek naar voren. "Dit kan een belangrijke constatering zijn met het oog op het aanstaande besluit van Stork-Fokker over de vestigingsplaats van zijn nieuwe JSF-onderdelen fabriek", aldus hoofd Investeringsbevordering Richard L'Ami van de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Accountantskantoor KPMG doet elke twee jaar onderzoek naar het vestigingsklimaat van tien westerse landen waaronder de VS, Japan en een aantal West-Europese landen. Uit het onlangs gepubliceerde onderzoek blijkt dat Nederland in Europa het goedkoopst is voor bedrijven om zich te vestigen. Ondanks de relatief hoge loonkosten zijn bedrijven in Nederland goedkoper uit dan in landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook Japan en de VS moeten Nederland voor laten gaan. Mexico blijkt het goedkoopst van alle onderzochte landen. Nederland heeft haar concurrentiepositie vooral verbeterd door de belastingdruk voor het bedrijfsleven te verminderen. Bovendien heeft Nederland voor R? bedrijven een gunstig fiscaal klimaat.

Sleutelpositie

In haar onderzoek zoomt KPMG ook in op de belangrijkste vestigingsregio's voor het bedrijfsleven. In de categorie 'kleine steden' staat BrabantStad (het stedelijk netwerk van de vijf grote Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg én de provincie Noord-Brabant)na Manchester op de tweede plaats in Europa als het om het lage kostenniveau gaat. BrabantStad is ook 'goedkoper' dan Den Haag en Amsterdam. Voor sectoren als de luchtvaartindustrie, de automotive sector en de elektronicabranche heeft BrabantStad binnen Nederland zelfs het laagste kostenniveau. "Dat we op basis hiervan een aantrekkelijke vestigingsregio zijn, is mooi meegenomen", aldus Richard L'Ami van de BOM. Hij is hoofd Investeringsbevordering, de afdeling van de BOM die zich onder meer bezig houdt met het aantrekken van buitenlandse bedrijven. "Veel belangrijker is de bevestiging in het KPMG rapport dat Brabant binnen Nederland de vestigingsplaats bij uitstek is voor luchtvaartgebonden bedrijvigheid. De luchtvaartindustrie neemt niet voor niets een sleutelpositie in binnen ons World Class Maintenance concept dat vorig jaar de status heeft gekregen van een nationaal masterplan."

In Midden- en West-Brabant zijn tientallen bedrijven gevestigd die zich toeleggen op vliegtuigonderhoud en de productie van vliegtuigonderdelen. Bekende namen zijn onder meer de twee Fokkerbedrijven bij de luchtmachtbasis Woensdrecht. Stork-Fokker neemt eind mei een besluit over de vestiging van een nieuwe fabriek waar kleppen en luiken voor de JSF geproduceerd zullen worden. Voor de vestiging van deze fabriek is Brabant (Tilburg) in de race naast Almere, Hoogeveen en Papendrecht. "De BOM heeft voor Tilburg mede de aanbieding verzorgd voor Stork-Fokker", aldus L'Ami. "In dat licht bezien is de conclusie die KPMG in zijn rapport trekt, een belangrijke constatering."

Brabant in de lift met R?

Volgens L'Ami staat de unieke positie van Brabant in de luchtvaartindustrie niet op zichzelf. "Er is een duidelijke relatie met het hoog innovatieve gehalte van de bedrijvigheid in Brabant die je onder meer terugziet in de R? sector. Het doet me natuurlijk deugd dat het KPMG rapport Nederland aanwijst als land dat R? bedrijven enorm goed weet te faciliteren. Brabant profiteert daarvan. Maar nog opvallender is het dat Brabant ook in tijden van economische crisis weet te profiteren. Terwijl Nederland achterblijft in het aantrekken van internationale R? bedrijven, doet Brabant het nog steeds goed. In 2009 hebben we in deze sector verschillende ondernemingen hier naartoe weten te halen. En ook nu hebben we nog een aantal potentiële vestigers in portefeuille en in het vizier." L'Ami doelt onder meer op het Chinese bedrijf Zhejiang Geely dat onlangs de overname van Volvo bekend maakte. "Dat heeft belangstelling getoond voor de R? faciliteiten die de Automotive Campus in Helmond te bieden heeft."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.bom.nl