Rechtbank Haarlem


Rechter vindt weigering urgentieverklaring niet onredelijk

De voorzieningenrechter in Haarlem vindt het oordeel van de gemeente Haarlem om verzoeker geen urgentieverklaring te geven op grond van de hardheidsclausule voldoende gemotiveerd en niet onredelijk.

Vast staat dat verzoeker op grond van de gewone regels niet voor een urgentie in aanmerking komt, omdat hij niet twee jaar in de gemeente Haarlem staat ingeschreven. Het toepassen van de zogenaamde "hardheidsclausule" is een taak van de gemeente die door de voorzieningenrechter zeer terughoudend wordt getoetst.

Bij het oordeel is rekening gehouden met het advies van de GGD-Kennemerland van 2 december 2009. Uit dit advies komt naar voren dat het voor de aanpak van de gedragsproblemen van de dochters van verzoeker van belang is dat verzoeker over zelfstandige woonruimte beschikt. In het advies staat echter ook dat er geen medische beperkingen zijn aan te geven voor wat betreft het type woning of de plaats waarin de woning zich bevindt.

Mede omdat verzoeker in de gemeente Beverwijk wel een woning kan krijgen, is de beslissing van de gemeente Haarlem niet onredelijk en wordt het verzoek afgewezen.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 8 april 2010