Gemeente Maasgouw

Nieuw bomenbeleid

Beschermingsmaatregelen voor bomen tijdens bouwerkzaamheden Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de omgeving waarin wij wonen, werken en recreëren. Gemeente Maasgouw is voornemens nieuw beleid ten aanzien van bomen in de gemeente vast te stellen. Doel hiervan is een kwalitatief hoogwaardig én duurzaam bomenbestand in de gemeente Maasgouw.

Het ontwerpbesluit van de Bomennota ligt ter inzage. Eenieder is gedurende zes weken in de gelegenheid zienswijzen kenbaar te maken.

De belangrijkste doelen van de Bomennota zijn:

* Deregulering. Het streven is om voortaan minder bomen beter te beschermen. In de praktijk wordt 90% van alle kapaanvragen gehonoreerd. Doel van de gemeente is om te focussen op de overige 10%; de meest waardevolle bomen. Bovendien worden belanghebbenden voortaan vooraf in plaats van achteraf betrokken bij de afweging bomen al dan niet te beschermen.

* Beperking van overlast en schade door en aan bomen. Dit kan door de goede boom op de goede plaats te planten. Er worden daarom voorwaarden gesteld aan de standplaats en het beheer van bomen. Alleen dan is het mogelijk een duurzaam bomenbestand op te bouwen.
* Beeldvorming gemeente. De gemeente Maasgouw wil zich profileren als een gemeente waar het goed wonen, werken én recreëren is. Een fraai bomenbestand met een goed bomenbeleid en een goede communicatie kan hieraan bijdragen.

Er wordt een aantal instrumenten ingezet:


1. Bomenstructuurkaart.
Bomen die op deze kaart staan, genieten bescherming in het kader van de bomenverordening. De overige bomen niet. De bomen die op de Bomenstructuurkaart zijn opgenomen, krijgen een betere bescherming ten opzichte van de huidige situatie. Momenteel zijn alleen bomen met een stamomtrek vanaf 80 cm. (stamdoorsnede circa 25 cm) kapvergunningplichtig. Voor bomen die op de bomenstructuurkaart zijn opgenomen wordt deze maat verkleind naar 35 cm. omtrek (stamdoorsnede circa 10 cm).

Het aantal bomen, waarvoor een kapvergunning aangevraagd moet worden, neemt per saldo fors af. Bovendien neemt de dubbele bescherming van de bomen (bescherming middels kapverordening én aanlegvergunningstelsel) af, omdat op de Bomenstructuurkaart vooral bomenrijen, lanen en solitaire bomen voorkomen. Bossen, houtsingels etc. ontbreken grotendeels. Deze beplantingen blijven wel gewoon onder het aanlegvergunningstelsel vallen. Dus ook deze bomen kunnen niet zondermeer gekapt worden maar er wordt zo wel een einde gemaakt aan de dubbele bescherming.
De bomenstructuurkaart is raadpleegbaar via de website van de gemeente.


2. Bomenverordening.
Op dit moment voorziet de kapverordening van de gemeente Maasgouw niet in de voorgestane systematiek van de Bomenstructuurkaart. De huidige kapverordening wordt daarom vervangen door de "Bomenverordening Maasgouw".


3. Bebouwde kom Boswet.
Buiten de bebouwde kom is de Boswet van toepassing op bospercelen en landschapselementen groter dan 10 are en groepen laanbomen van meer dan 20 stuks. Beleid en handhaving van de Boswet is een verantwoordelijkheid van de provincie. De gemeente heeft hier geen directe invloed op. Wel kan de gemeente, samen met de provincie de "bebouwde kom Boswet" vaststellen. Nadat deze door de gemeente en provincie is vastgesteld geldt de Boswet alleen buiten de bebouwde kom. Hierdoor wordt de overlap tussen de verschillende regelgevingen zo veel als mogelijk beperkt.
Op de bomenstructuurkaart is de nieuwe bebouwde kom Boswet opgenomen. Deze wijkt enigszins af van de huidige bebouwde kom grenzen Boswet. Recente uitbreidingen van de kernen zijn aan de bebouwde kommen toegevoegd en bovendien is meer aansluiting gezocht met de kadastrale ondergrond zodat zo min mogelijk kadastrale percelen worden doorsneden. Na vaststelling door de raad, dient de nieuwe bebouwde kom Boswet in 2010 ter vaststelling te worden voorgelegd aan de provincie.


4. Bomenparagraaf ruimtelijke ontwikkelingen. De Lindes van Meister van Heuven. Geplant in 1912 ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als hoofd van de school in Beegden
Bij ruimtelijke ontwikkelingen verdwijnen soms waardevolle bomen. Meestal niet moetwillig maar omdat tijdens een deel van de voorbereidingsprocedure onvoldoende rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van bomen. Om te voorkomen dat bomen onnodig gekapt worden dient in elke fase van een project (principebesluit, planvorming, bestekvorming, uitvoering) het bomenbelang nadrukkelijk te worden meegewogen. Hiertoe worden procedures voorgesteld. Bij de beoordeling van waardevolle bomen gelden achtereenvolgens de drie navolgende uitgangspunten:

1. Behouden

2. Verplanten

3. Kappen

Doel van deze benadering is dat bomen die ingepast zouden kunnen worden ook daadwerkelijk worden ingepast (of eventueel verplant) en dat geen bomen onnodig gerooid worden.


5. Kwaliteitsrichtlijnen inrichting openbare ruimte Een boom stelt eisen aan zijn standplaats. Met name dient rekening te worden gehouden met het ruimtebeslag van de boom. Zowel onder- als bovengronds. Bovendien is een adequate bescherming van bomen tijdens de uitvoering van werkzaamheden van belang. Hiervoor worden normen voorgesteld.
In maart 2009 heeft de gemeente Maasgouw de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen ondertekend. Hiermee spreekt de gemeente de ambitie uit om in 2010 75% duurzaam in te kopen en in 2015 100%. Om hier uitvoering aan te kunnen geven, worden voortaan eisen gesteld aan de kwekerijen die het plantmateriaal leveren. Kwekerijen met een certificaat van Milieukeur of EKO-keur voldoen aan de gestelde eisen van duurzaamheid.


6. V.T.A. inspectie (visuele boomveiligheidscontroles. Kinderen planten boom tijdens boomfeestdag

Een systematische opzet van de boomcontroles is noodzakelijk om uitvoering te kunnen geven aan de zorgplicht die elke boomeigenaar, dus ook de gemeente, heeft. In de bomennota wordt een voorstel gedaan t.a.v. de frequenties van de controles van gemeentebomen.


7. Subsidieregeling beheer particuliere bomen.

Het eigendom van een monumentale boom brengt lasten met zich mee. Met een subsidieregeling worden particuliere eigenaren (gedeeltelijk) tegemoet gekomen. Uitgangspunt van de regeling is dat de gemeente 30% van de kosten, voor de instandhouding van bomen, voor haar rekening neemt. Er wordt voor deze subsidieregeling in totaal EUR3.000,00 per jaar beschikbaar gesteld. Jaarlijks terugkerende werkzaamheden zoals het snoeien van leilindes, verwijderen stamopschot, bladruimen etc . komen niet voor subsidie in aanmerking.


8. Voorlichting en communicatie.

De gemeente Maasgouw wil zich profileren als een gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een goed bomenbeleid gecombineerd met goede voorlichting kan bijdragen aan een positief imago van de gemeente. Onderdeel hiervan zijn boomfeestdagen, voorlichting en het toegankelijk maken van informatie over bomen.

Procedure
De inspraakverordening van de gemeente Maasgouw is van toepassing. Het ontwerpbesluit en de bomenstructuurkaart is vastgesteld door het college van B en W. Thans worden het besluit en de bomenstructuurkaart zes weken ter inzage gelegd. Hierbij wordt eenieder in de gelegenheid gesteld zienswijzen kenbaar te maken.

Ingekomen zienswijzen worden beoordeeld en verwerkt in een eindverslag dat als bijlage bij de definitieve besluitvorming zal worden gevoegd en aan de raad ter vaststelling worden voorgelegd.

Definitieve besluitvorming vindt plaats door de raad. Hierbij wordt de kapverordening verwijderd uit de APV. Daarvoor in de plaats wordt de bomenverordening vastgesteld. Deze treedt vervolgens in werking op de achtste dag nadat deze is bekend gemaakt. Het besluit ligt vervolgens twaalf weken ter inzage. Er is op dat moment geen bezwaar of beroep meer mogelijk.

Overleg met belangenorganisaties Bomen langs de Maastrichterweg en de Napoleonsbaan
De ter inzage gelegde nota is opgesteld in overleg met de afdelingen Ruimtelijk Beheer, Vergunningverlening en Handhaving, Ondersteuning van de gemeente Maasgouw én de volgende belangenorganisaties: LLTB afdeling De Winning, IVN afdeling Roermond, Stichting IKL, Landschapsvereniging De kringloop, Heemkundevereniging Echterlandj, Milieufederatie Limburg, Stichting het Limburgs Landschap en Vereniging Natuurmonumenten. De laatste drie partijen hebben een exemplaar van het conceptbeleid ontvangen maar hebben afgezien van deelname aan het overleg.
In het kader van de huidige procedure is aan alle betrokken organisaties een exemplaar van de thans voorliggende nota toegezonden.

Inlichtingen
Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met team Ruimte van de afdeling ROER, dhr. J. van den Berg.