Watersportverbond - KNWV

Spannende tijden voor Talenten

donderdag 8 april 2010

Goede resultaten tijdens de eerste Europacup Laser en spannende tijden in aanloop naar de Jeugd Olympische Spelen.

Voor de Nederlandse talenten breken spannende tijden aan. Afgelopen paasweekend startte het internationale zeilseizoen voor de Lasers in het Zuid Franse Hyeres, ruim 400 boten namen deel aan de eerste Europacup van het seizoen. Aansprekende resultaten waren er voor Yuri Hummel (6e) en Ben Koppelaar (5e), maar meest opzienbarende prestatie was die van Michelle Broekhuizen, 10 overall en 1e dame in een veld van 276 Radial zeilers en zeilsters!

Aankomend weekend staat de eerste United 4 gepland waarin er gestreden wordt om diverse EK/ WK tickets en plekken in de nieuwe teams binnen het Talentplan.

De spannendste strijd wordt op dit moment gestreden in Cannes (Zuid Frankrijk) en Civitavecchia (Italie) waar de jonge Byte zeil(st)ers en BIC Techno surf(st)ers strijden om de laatste tickets voor de Jeugd Olympische Spelen.

World Qualifier BIC Techno
De eerste wedstrijddag voor de windsurfers in Italië werd loodzwaar. Weinig wind en lange banen betekenden voor de surfers soms 60 minuten continu pompen voor een goed resultaat. Letterlijk met het snot voor de ogen is het dan moeilijk om ook nog overzicht te behouden en tactisch sterk over de baan te komen.
De meest ervaren Nederlander, Kiran Badloe, wist het best met de omstandigheden om te gaan, maar was nog niet tevreden. De tweede wedstrijddag moest beter en zo geschiedde!
Geholpen door de gunstige Sirocco wind planeerde Kiran tot tweemaal toe naar een dikke overwinning en een 8e plaats overall. Collegae Jort Min, Joris van Essen en Matthijs van 't Hoff volgen op de 20e, 37e en 41e plaats en komen daarmee als team steeds dichterbij een Jeugd Olympisch startbewijs.

Nieuws en de laatste Twitters vanuit Civitavecchia vindt u via www.technotalents.nl

WK Byte CII
Sinds vandaag is bijna synchroon aan de World Qualifier surfen ook het WK Byte CII (zeilen) van start gegaan. De meisjes in de Byte hadden Nederland als land al geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen. De spanning ligt nu voornamelijk bij wie Nederland straks mag gaan vertegenwoordigen. Dit WK kan al de beslissing brengen. Wanneer de beste Nederlandse binnen de top 18 (1e 12 landen) eindigt mag deze zeilster voor Nederland naar Singapore. Daphne van der Vaart is vooralsnog het meest voortvarend van start gegaan en bezet na 3 races de 4e plaats, Dewi Couvert volgt op niet al te grote afstand op plaats 18. Alles is hier nog mogelijk met nog 4 dagen te gaan.

Jelmer van Beek heeft bij de jongens nog 2 opdrachten; hij moet voor Nederland nog een startbewijs verdienen en dit bovendien nog beter doen dan de windsurf jongens dat in Italië doen. De hoogst
geklasseerde surfer of zeiler tijdens deze 2 evenementen met Jeugd Olympisch startbewijs zal uiteindelijk de zeilsters vergezellen naar de Jeugd Olympische Spelen. Vooralsnog lijken de surfers aan de winnende hand met de 8e plaats van Kiran Badloe. Jelmer start iets voorzichtiger en moet voorlopig genoegen nemen met een 35e plaats.

De zeilers zijn de komende dagen te volgen via de website van de Yachtclub Cannes

A.s. zondag, 11 april, zullen we meer weten over welke disciplines (surfen en/ of zeilen) en misschien zelf welke sporters af zullen reizen naar de eerste Jeugd Olympische Spelen.