NEN


Normontwerp Elektrische installaties voor evenementen gepubliceerd

donderdag 8 april 2010, 09:05

Onlangs is Ontwerp NEN 8020-20 'Evenementen - Elektrische installaties' voor commentaar gepubliceerd. Dit ontwerp beschrijft bepalingen voor het ontwerp en de realisatie van veilige, doelmatige en goed functionerende elektrische installaties ten behoeve van evenementen.

Het maakt daarbij niet uit of het evenement enige uren, dagen of maanden duurt. Evenmin wordt een onderscheid gemaakt tussen evenementen voor enkele personen of vele duizenden personen en of het evenement binnen of buiten, in de winter of in de zomer plaatsvindt.

Het normontwerp is gebaseerd op NEN 1010:2007 'Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties' die is bedoeld voor gebouwgebonden installaties. NEN 8020-20 geeft invulling aan de veiligheidsbepalingen uit NEN 1010 maar dan voor een evenement. Bijvoorbeeld de toepassing van multikabel en het uitvoeren van de complete installatie met buigzame leidingen. Het ontwerp geeft duidelijkheid ten aanzien van de aarding op evenementen. Kortom, een praktisch en realistisch document waarmee de veiligheid van een evenement kan worden gewaarborgd.

Commentaar indienen
Belanghebbenden kunnen tot 1 september 2010 commentaar indienen op dit normontwerp via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk het normontwerp in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Dit normontwerp is onderdeel van het pilotproject 'Open normalisatie' van NEN. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten, kennisinstituten e.d. bij het normontwikkelingsproces te vergroten.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: drs. Monique Bosboom, telefoon (015) 269 01 45, e-mail monique.bosboom@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 8020-20:2010 Ontw. nl (Norm)