Radboud Universiteit Nijmegen


Drie onderzoekers met Rubiconsubsidie naar het buitenland

Datum bericht: 7 april 2010

Dr. Edita Poljac en drs. Bart Ferwerda, ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een zogeheten Rubiconsubsidie om onderzoek te doen in het buitenland. Dr. W.S. Swierstra komt vanuit Groot Brittannië naar de Radboud Universiteit om onderzoek te doen bij het Institute for Computing and Information Sciences .

Het programma Rubicon biedt jonge getalenteerde en pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de mogelijkheid om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek verrichten in Nederland. In totaal kende NWO aan 33 wetenschappers een dergelijke subsidie toe.Het merendeel van de kandidaten is in Nederland gepromoveerd en vertrekt naar het buitenland, meestal de VS.

De oorsprong van ziek worden
Drs. Bart Ferwerda (UMC St Radboud), gaat voor twee jaar naar de University of Pennsylvania â Department of Genetics (USA) om onderzoek te doen naar de oorsprong van ziek worden. Ziekteverwekkers worden meestal herkend en opgeruimd, maar sommige maken ons ziek. Deels komt dit door genetische verschillen tussen mensen in het afweersysteem. Ferwerda kijkt naar die genetica in Afrikaanse populaties om variaties in dit systeem te begrijpen.

De adaptieve aard van doelgericht gedrag
Dr. Edita Poljac (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) gaat voor twee jaar naar Oxford Universityâ Department of Experimental Psychology (UK), om onderzoek te doen naar de adaptieve aard van doelgericht gedrag. Cognitieve belasting van doelgericht gedrag wordt in gedragswetenschap vaak verklaard in termen van beperkingen van ons cognitieve systeem. Poljac onderzoekt of cognitieve controle van doelgericht gedrag wellicht beter begrepen kan worden als adaptief proces waarmee optimale prestaties kunnen worden bereikt.

The logic of interaction
Dr. W.S. Swierstra komt voor een jaar van de University of Nottingham naar het Institute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit. Een computerprogramma is meestal ontworpen om voortdurend op instructies van een gebruiker te reageren. Dat is heel wat anders dan een wiskundige functie die een eindige berekening uitvoert. Swierstra gaat onderzoeken hoe we desondanks kunnen redeneren over dergelijke programmaâs en kunnen bewijzen dat ze correct zijn.