Ingezonden persbericht


Rotterdam, 8 april 2010

CAO-partijen vragen bindende arbeidsvoorwaardenregeling voor de Binnenscheepvaart aan

CAO-partijen in de Binnenscheepvaart (CBRB, Rijn & IJssel en CBOB/ONS aan werkgeverszijde en Nautilus International en CNV Vakmensen aan werknemerszijde) zullen gezamenlijk een verzoek tot bindende vaststelling van een arbeidsvoorwaardenregeling indienen bij het ministerie van SZW. Daartoe is besloten nu de nieuwe bedrijfstak-CAO niet algemeen verbindend verklaard (avv) kan worden omdat - op basis van het thans geldende 'toetsingskader' - geen representativiteit van tenminste 55% kan worden aangetoond.

De inhoud van de regeling zal gelijk zijn aan die van de nieuwe CAO. Afgesproken is dat de regeling op 1 oktober 2010, of zoveel eerder als technisch mogelijk, in werking zal treden en loopt tot en met 31 maart 2012.

Een bindende regeling heeft dezelfde rechtskracht als een avv. De aanvraagprocedure vereist echter geen representativiteitsonderzoek; in plaats daarvan wordt advies van de Stichting van de Arbeid ingewonnen. Naar verwachting zal de procedure circa vier maanden in beslag nemen.


Noot voor redacties


Noot voor de redactie (