Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -
Utrecht, april 2010

Jong dementerenden vinden maatje in Utrecht


- Handjehelpen neemt buddyproject over van Alzheimer Nederland -

In de regio Utrecht start vrijwilligersorganisatie Handjehelpen met een maatjesproject voor jong dementerenden. "Het is erg belangrijk dat jong dementerenden een maatje hebben", vertelt Angelique Heerdink, coördinator intensieve begeleiding bij Handjehelpen. "Jong dementerenden hebben vaak nog veel energie. Met een maatje kunnen ze bijvoorbeeld fietsen, wandelen, tennissen of gewoon gaan winkelen. Iets waar de reguliere zorg vaak niet in voorziet." Het maatjesproject is een initiatief van Alzheimer Nederland. Handjehelpen neemt het project over in de regio Utrecht.

Heerdink: "Veel mensen denken bij dementie alleen aan ouderen. Maar in de provincie Utrecht zijn er ongeveer duizend mensen met dementie jonger dan 65." Door het maatjesproject kunnen deze mensen in contact komen met een maatje. De jong dementerende krijgt dan één dagdeel per week of per twee weken bezoek van een vaste vrijwilliger. Samen gaan ze dan iets actiefs doen, maar het maatje is er natuurlijk ook voor een goed gesprek en een luisterend oor.

Meedoen?
Ben je op zoek naar een maatje of wil je maatje worden? Aanmelden voor het project kan eenvoudig via de website van Handjehelpen regio Utrecht (www.hhru.nl). Voorafgaand aan de inzet als vrijwilliger vindt een training plaats om goed voorbereid aan de slag te kunnen gaan.

Maatjesproject
Het koppelen van een vrijwilliger aan een jong dementerende is als pilotproject gestart door Alzheimer Nederland. De resultaten waren positief en naar aanleiding daarvan heeft Alzheimer Nederland Handjehelpen benaderd met het verzoek het project te adopteren voor de regio Utrecht. Handjehelpen neemt de begeleiding van de bestaande vrijwilligers over en heeft de ambitie het project de komende twee jaar uit te breiden.

Noot voor de redactie -