Ingezonden persbericht


PvdA, Groen Links en D66 samen verder in West

De PvdA, GroenLinks en D66 hebben gisteravond gedrieën besloten om met elkaar verder te gaan naar een coalitievorming in West. De afgelopen week zijn in het kader van de verlengde informatiefase verschillende gesprekken gevoerd tussen de partijen. Een belangrijke uitkomst van deze gesprekken was dat op de inhoud tussen de drie partijen veel overeenkomsten zijn. Tegelijk is helder geworden voor de verschillende partijen waar de reserves van D66 ten aanzien van deelname in een coalitie met PvdA en GroenLinks uit bestaan. Op basis van de verlengde informatieronde zijn vervolgens diverse bilaterale gesprekken gevoerd tussen de drie partijen onderling. De uitkomst daarvan was een verkennend gesprek tussen de drie partijen waarbij in zeer constructieve sfeer gesproken is over de inhoud en de vorm van een mogelijke coalitie. Het gesprek bood de drie partijen zodanig vertrouwen dat ze aangegeven hebben met elkaar door te willen.

Lijsttrekker Martientje Kuitenbrouwer PvdA; 'dat de reserves bij D66 ten aanzien van deelname aan een coalitie met de PvdA en GroenLinks groot waren is volstrekt helder. Ik vind het echter van moed getuigen dat de stap is gezet om daar met elkaar in een open gesprek met elkaar van gedachten te wisselen. Dat gesprek was heel constructief en heeft een hoop duidelijkheid gegeven. Wij hebben er erg veel zin in om samen met Groen Links en D66 de komende vier jaar de handen ineen te slaan voor een mooi West'

Ingeborg Baltussen, Fractievoorzitter D66 'Voor ons is balans in de coalitie en bestuurlijke vernieuwing erg belangrijk. Het had tijd nodig om dat duidelijk te maken. Wij voelen ons nu begrepen en merken dat onze zorg en inhoudelijke punten echt ruimte zullen krijgen. Daarmee gaan we met een goed gevoel deze besprekingen in."

Rutger Groot Wassink, Fractievoorzitter Groen Links. De samen werking met PvdA en D66 biedt op inhoud veel kansen. Er zijn veel overeenkomsten maar ook aanvullingen die welkom zijn. Het proces heeft even tijd nodig gehad. Maar soms is dat gewoon nodig'

Partijen zullen de komende tijd gaan werken aan een akkoord met extra aandacht voor duurzaamheid, participatie van bewoners en bestuurlijke vernieuwing.