Students for Students, een initiatief voor en door studenten


NIJMEGEN, Nederland - OUAHIGOUYA, Burkina Faso, 20100408 -- Students for Students is een nieuw Nijmeegs initiatief voor en door studenten. Deze vereniging die strijdt voor de ontwikkeling van het beroepsonderwijs is opgericht door zes gemotiveerde studenten : Timo Kivik of Beernink, Bob Pieters, Tom Rademaker, Giselle Schellekens, Olaf Soons en Chrisje Sterk. In de nacht van 3 op 4 juli 2010 vertrekt Students for Students met drie terreinauto's vanuit Nijmegen naar Ouahigouya, de hoofdstad van provincie Yatenga in Burkina Faso, Afrika.

De reis zal ongeveer drie weken duren. De eindbestemming is een onderwijscomplex in aanbouw, Onderwijscomplex Zoodo, waar Students for Students een bijdrage aan zal leveren, in vorm van door sponsorwerving verzameld geld en schoolmateriaal. Waarom? Omdat basisonderwijs relatief veel wordt gesteund vanuit de westerse landen in tegenstelling tot het vervolgonderwijs. Dat is voor maar een gering percentage jongeren toegankelijk. Students for Students wil hiervoor aandacht vragen.

In Nederland kan vrijwel iedereen gaan studeren wat hij of zij wil, daarbij realiseert men zich vaak niet dat dit een privilege is wat allerminst vanzelfsprekend is. Door jongeren in Burkina Faso de kans te geven een beroepsopleiding te volgen, wordt ze een kans op een toekomst met werk en misschien zelfs een eigen bedrijfje aangeboden.

Students for Students is in het najaar van 2009 opgestart door een zestal studenten die zichzelf als bevoorrecht zien, omdat het in Nederland, met financiële ondersteuning van de overheid, mogelijk is om elke gewenste opleiding te volgen. Dit is in veel landen niet het geval. Daarom wil Students for Students een bijdrage leveren aan het beroepsonderwijs in West-Afrika.

Via de Turing Foundation is Students for Students in contact gekomen met Stichting WOL die in Burkina Faso `het Zoodo onderwijscomplex' heeft gesticht ter bevordering van het beroepsonderwijs voor plattelandsjongeren in de regio en om te voorkomen dat jongeren opnieuw tot analfabetisme vervallen door gebrek aan passend vervolgonderwijs. De lokale stichting DSF helpt hen met de verbouwingswerkzaamheden die zo lokaal worden uitbesteed, dit om de plaatselijke economie te stimuleren. Dit complex is echter nog lang niet voltooid, voornamelijk door een tekort aan financiële middelen.

In de zomer van 2010 vertrekt Students for Students met drie Nissan Patrols van 20 jaar oud naar complex Zoodo om hier een geldbedrag en schoolmateriaal af te leveren. De reis verloopt via België, Frankrijk, Spanje, Marokko, de Westelijke-Sahara, Mauritanië en Mali. Deze auto's hebben de initiatiefnemers zelf aangeschaft en worden in Burkina Faso verkocht, om vervolgens per vliegtuig huiswaarts te keren.

Het ROC de Leijgraaf te Uden voelt zich betrokken bij Students for Students, omdat het project aandacht geeft aan vakopleidingen. In ruil voor een aantal gastcolleges bereiden de studenten van de opleiding Motorvoertuigentechniek de auto's als studieobject voor op de 9000 kilometer lange reis. Dit verloopt allemaal zeer voorspoedig.

Students for Students heeft een aantal creatieve sponsormogelijkheden ontwikkeld voor zowel bedrijven als particulieren om de reis te realiseren en om de bouw van complex Zoodo te steunen. Daarbij probeert Students for Students veel sponsoring in natura te krijgen, zoals lesmateriaal en andere giften. Alle mogelijkheden staan op de website www.students-for-students.nl uitgebreid beschreven. Students for Students streeft er ook naar zoveel mogelijk naamsbekendheid te verwerven, om aandacht te krijgen voor de noodzaak van het steunen van het beroepsonderwijs in West-Afrika.





Students for Students