Duurzame eieren uit een ronde stal

08/04/2010 14:00

Rondeel B.V.

Cees Oomen, directeur Agroketens en Visserij van het ministerie van LNV, en Sander van der Laan, algemeen directeur van Albert Heijn, openen eerste Rondeel voor duurzame productie van consumptie eieren in Barneveld

Op donderdag 8 april is in Barneveld de eerste Rondeel stal geopend. Cees Oomen, directeur Agroketens en Visserij van het ministerie van LNV opende het Rondeel samen met Sander van der Laan, directeur van Albert Heijn, Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, en Regien van der Sijp, directeur van SMK. In eerdere berichtgeving werd aangekondigd dat minister Verburg het Rondeel zou openen, maar helaas was zij verhinderd in verband met een spoedberaad. Het Rondeel is een ronde stal voor scharrelkippen, waarin de kippen alle ruimte hebben om overdekt rond te scharrelen. Het concept van de Rondeel stal komt voort uit het onderzoek 'Houden van Hennen' (1), waarin gekeken is naar een duurzame productie van consumptie-eieren.

Realisatie van het eerste Rondeel

Nadat de uitkomst van het onderzoek 'Houden van Hennen' in 2006 werd gepresenteerd heeft Cor van de Ven, eigenaar van de Venco Groep (2), het idee van het Rondeel geadopteerd. In samenwerking met onder andere TransForum (3) en ZLTO (4) werd het Rondeel van de tekentafel naar de praktijk gebracht en werd er een pluimveehouder gevonden die interesse had in het plaatsen van het eerste Rondeel. Pluimveehouder Gerard Brandsen uit Barneveld was direct enthousiast over het concept van het Rondeel: "Het Rondeel is een uniek concept voor het houden van leghennen, waarbij rekening is gehouden met de wensen vanuit de kip, de consument en de boer. Het lijkt me erg leuk om straks consumenten op mijn bedrijf te ontvangen en hen te laten zien hoe we hier de kippen houden." Het Rondeel zal dagelijks geopend zijn voor bezoekers, die zelfs door middel van een bezoekerstunnel tussen de kippen kunnen kijken.

3 sterren van de Dierenbescherming en Milieukeur Ei

Bij de realisatie van het Rondeel werd samengewerkt met diverse belangengroepen, zoals ook de Dierenbescherming. Omdat het Rondeel geheel werd afgestemd op het natuurlijk gedrag van de kip heeft de Dierenbescherming aangekondigd het Rondeel te bekronen met de maximale 3 sterren in het Beter Leven-kenmerk (5). Naast dierwelzijn wordt in het Rondeel ook nadrukkelijk aandacht besteed aan het milieu en de effecten op de omgeving. SMK (6) ontwikkelt criteria voor een Milieukeur Ei. Het gaat daarbij om milieuzorgmaatregelen (zoals ammoniakemissie en energie), dierwelzijn, diergezondheid en de duurzaamheids aspecten van het voer. Rondeel is het eerste productie systeem wat met het milieukeur is gecertificeerd.

Eieren vanaf juni in de supermarkt

In de Rondeel stal van boer Brandsen in Barneveld zullen in de week na de opendag de eerste scharrelkippen worden geplaatst. Vanaf begin mei zullen de eerste kleine eieren geraapt worden, welke in de buurt van het Rondeel in Barneveld verkocht worden. Als de kippen begin juni volop in productie zijn, zullen de eieren verkrijgbaar zijn in alle vestigingen van Albert Heijn, onder het AH Puur & Eerlijk label (7). De eieren worden verpakt in een opvallend rond doosje met 7 eieren. Het etiket en het doosje zijn tijdens de feestelijke opening op 8 april onthuld door Sander van der Laan en Cees Oomen (8).

http://www.rondeel.org