Gemeente Maasgouw


Subsidieregeling aanplant hoogstamboomgaarden

Eigenaren van weilandjes en huisweiden in Maasgouw kunnen in aanmerking komen voor de aanplant van hoogstamfruitbomen en heggen. De regeling geldt voor met name een aantal dorpsranden van de gemeente Maasgouw.

Het hoogstamproject van de stichting IKL was tot nu toe uitsluitend voorbehouden aan de Zuid-Limburgse gemeenten. Ook in onze omgeving liggen er van oudsher veel hoogstamboomgaarden rond de dorpen aan weerszijden van de Maas. De gemeente Maasgouw werkt daarom nu samen met stichting IKL aan het eerherstel van deze sfeerbepalende fruitgaarden en hagen. Dit is een onderdeel van het zorgplan Natuur en Landschap van de gemeente Maasgouw. Dit plan is in samenwerking met lokale deskundigen opgesteld en draagt bij aan een aantrekkelijke omgeving voor zowel de inwoners als recreanten in onze gemeente.

Deelnemers van het hoogstamproject kunnen kiezen uit meer dan honderd verschillende authentieke Limburgse fruitrassen, als de Sterappel, Goudreinette, Limburgse bellefleur of Ringelotte-pruimen. Alle bomen worden voorzien van een beschermende boomkast. Bij de perceelscheiding van de boomgaard kan gekozen worden uit de authentieke meidoornheg of een gemengde haag bestaand uit meerdere inheemse heggensoorten. Na aanleg voeren medewerkers gedurende twee seizoenen de noodzakelijke vormsnoei aan de jonge bomen uit. Daarna komt het onderhoud voor rekening van de eigenaar. Deze wordt geacht zich de praktische kennis hiervoor eigen te maken tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde snoeicursus. Overigens kunnen eigenaren hierbij op verschillende manieren gebruik maken van de ondersteuningsmogelijkheden van IKL. De aanplant is mede mogelijk door een financiële bijdragen van de provincie Limburg. Van de deelnemers wordt een beperkte bijdrage in de kosten van aanleg en het onderhoud gevraagd.

Meer informatie

Meer informatie staat op www.ikl-limburg.nl/maasgouw. Ook kunt u contact opnemen met IKL (0475) 38 64 30.

Documenten

Geïnteresseerden voor de aanplant, kunnen aanmeldingsformulier met de voorwaarden en richtlijnen over deze actie en de kaart met locaties waar het hoogstamproject in Maasgouw van kracht hieronder downloaden.

Wanneer de locatie aan de voorwaarden voldoet, bezoekt een medewerker van IKL de eigenaar, waarna een ontwerp wordt opgesteld. De aanleg van de fruitbomen en hagen vindt vervolgens in het na- of voorjaar plaats.
* Aanmeldformulier aanplant hoogstamboomgaarden.pdf (45,85 KB)
* Locaties hoogstamproject Maasgouw.pdf (312,5 KB)

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00