Nieuw-Vlaamse Alliantie


Niet Küntziger maar Courard moet ontslag nemen (08/04/10)

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers stelt vast dat het nu niet alleen de N-VA of de voltallige Vlaamse oppositie is die het wanbeleid van deze regering inzake asiel en migratie aanklaagt. Met het ontslag van Isabelle Küntziger, nota bene een topbenoeming van de PS, is het nu zelfs iemand uit de eigen rangen die openlijk haar degout uitspreekt voor het opengrenzenbeleid van PS en cdH. Sarah Smeyers stelt voor dat staatssecretaris Courard haar plaats aan het hoofd van Fedasil inneemt, zodat hij met eigen ogen kan vaststellen wat de nefaste gevolgen zijn van zijn wanbeleid. Ze hekelt tot slot ook het feit dat dit ontslag door de regering een maand lang angstvallig geheim gehouden is, de zoveelste leugenachtigheid in dit dossier.

Sarah Smeyers: Ik ben blij dat het nu ook iemand uit de eigen rangen van de PS is die aan de noodrem trekt. Ik leg in het parlement al maanden de mistoestanden bloot die het gevolg zijn van de massale regularisatieoperatie die deze regering in de zomer van 2008 op een sluikse manier doorvoerde. Alleen betreur ik het feit dat het eigenlijk weer de verkeerde is die ontslag heeft genomen. Niet de topambtenaar is verantwoordelijk voor de schrijnende toestanden in dit dossier, maar wel de politiek: de voltallige federale regering en in het bijzonder de bevoegde staatssecretaris Courard.

De N-VA stelt ook vast dat de vorige directeur-generaal van Fedasil, Bob Pleysier, expliciet getuigt: De PS heeft altijd een genereus asielbeleid voorgestaan. De partij zei altijd ja, nooit neen. Zo is de opvangcrisis in de hand gewerkt. Daarmee bevestigt Pleysier wat de N-VA nu al maanden aanklaagt: deze federale regering voert een onverantwoord opengrenzenbeleid. Iedereen is welkom, hoe meer hoe liever. Dat onze samenleving en met name de grote steden die massale toestroom niet aankan of dat vele asielzoekers niet op een menswaardige manier opgevangen kunnen worden, dat zal de PS blijkbaar worst wezen, zolang als er maar meer potentiële PS-kiezers geregistreerd kunnen worden.

Sarah Smeyers herinnert ook aan de bijzonder cynische uitspraak van de vorige premier, Herman Van Rompuy, die deze regularisatieoperatie in gang zette. Op 22 juli 2009 presteerde Van Rompuy het immers om haar de volgende repliek te geven in het parlement: Mevrouw Smeyers, u had zelfs niet gedacht dat we hierover een akkoord zouden bereiken. Ik zal u, en al de andere collegas, nog verrassen. Ook over die andere themas zullen wij een akkoord bereiken. Dan verwacht ik van u applaus.

Sarah Smeyers: Applaus krijgt hij misschien wel van de PS en cdH, maar zeker niet van de Vlamingen. Die stemden in 2007 voor een streng maar humaan asielbeleid, met enkel ruimte voor individuele regularisaties op basis van strikte criteria. Van Rompuy mag blij zijn dat hij zich nu kan verschuilen in zijn Europese ivoren toren. Mochten we hem in het parlement hierover kunnen ondervragen, hij zou weggehoond worden door de voltallige Vlaamse oppositie. Hij zou zich moeten schamen voor het wanbeleid dat hij heeft achtergelaten.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA