Gemeente Lingewaard


Lingewaardse ondernemers in Mizil

Op 28 maart bracht een ondernemersdelegatie uit Lingewaard een bezoek aan de Roemeense partnergemeente Mizil in het district Prahova. Dit bezoek, georganiseerd door Theo de Beijer van Go4Agri International uit Bemmel, had een tweeledig doel:

Op de eerste dag werd, door burgemeester Harry de Vries en zijn Roemeense collega de eerste paal geslagen voor een kassencomplex van twaalf hectare, dat Go4Agri in Mizil gaat realiseren. In deze kas kweekt men, over een paar maanden, diverse groenten en bloemengewassen, die bestemd zijn voor de lokale markt in Roemenië. Tevens wordt deze kas gebruikt als studieobject voor de lokale tuinbouwschool. Op deze wijze worden de studiemogelijkheden op substantiële wijze verbeterd. Dit biedt zeer veel voordelen voor komende kassenbouwprojecten die Go4Agri op stapel heeft staan in deze regio.

De resterende dagen werden door de Lingewaardse participanten van deze reis gebruikt om mogelijkheden te onderzoeken voor het uitbreiden van handels- en productiemogelijkheden. Wijnsowieso van Frans van Dalen bezocht diverse wijngaarden om het lokale assortiment te onderzoeken voor mogelijke import. Willie Koenen, directeur van Bemap,bezocht diverse houtleveranciers en zagerijen om mogelijke vormen van samenwerking tegen het licht te houden. Jos Janssen en Gerrit Hermsen, van Janssen-Hermsen uit Bemmel, brachten een bezoek aan staalverwerkende bedrijven om te onderzoeken welke vorm van samenwerking hier mogelijk was.
Op de slotavond werd een lezing bezocht die, mede georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Boekarest, geheel gewijd was aan de organisatie World Vision. Paulien Krikke, burgemeester van Arnhem, gaf, samen met de directeur van het Rode Kruis in Roemenië en de Nederlandse vicevoorzitter van World Vision, een helder beeld van de mogelijkheden van deze organisatie in Oost Europese landen. Ook hier werden, door de Lingewaardse delegatie, aanknopingspunten gevonden voor mogelijke samenwerking in de toekomst.

Mizil Lingewaard

(Geplaatst: 8 april 2010)