Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

LAKS-MONITOR: 60.000 SCHOLIEREN KRITISCH OVER EIGEN ONDERWIJS


- Vmbo'er en havist minder positief dan vwo'er
- Scholier wordt ontevredener naarmate hij langer op school zit
- Ontevredenheid over: leerlingenparticipatie, motivatie docenten en nut van de lessen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) presenteert vandaag de resultaten van de LAKS-Monitor. Dit onderzoek naar de tevredenheid van scholieren over hun onderwijs is samen met onderzoeksbureau ResearchNed afgenomen op 130 scholen onder 60.000 scholieren. De scholieren van Nederland hebben gesproken, en ze waren kritisch. Er heerst met name ontevredenheid over leerlingenparticipatie, de motivatie van docenten en het nut van lessen. Vmbo'ers en havisten, en bovenbouwers zijn vaker ontevreden.

Het LAKS heeft dit onderzoek uitgevoerd omdat volgens de scholierenorganisatie de mening van de scholier meer centraal moet staan. "We kunnen niet om de scholier heen, zij weten het beste hoe het gaat op school. Met deze uitkomsten kunnen scholen, gemeentes en rijksoverheid probleemgericht aan de slag.", aldus Steven de Jong, vice-voorzitter LAKS en projectleider. Scholieren zijn gematigd tevreden: ze geven hun school gemiddeld een 7,2.

Brugklassers (1e en 2e klas) zijn het positiefst: zij geven maarliefst een 7,7. Vmbo'ers (een 6,6) en havisten (een 6,7) zijn daarentegen veel minder positief dan vwo'ers (een 7,1) en scholen die alleen maar vwo geven scoren zelfs een 7,8. Deze trend is bij nagenoeg alle onderwerpen terug te zien en dient volgens De Jong hoog opgenomen te worden: "De scholieren geven aan dat er vooral op het vmbo en havo veel te verbeteren is en wij maken ons ernstige zorgen over dit signaal".

Daarnaast viel het op dat scholieren vaak meer ontevreden worden naarmate ze langer op school zitten. Hoe meer ervaring scholieren hebben op school, hoe negatiever ze worden over het onderwijs. Dit was vooral zo bij zaken als het nut van de lessen en motivatie door docenten. De Jong: "Duidelijk wordt dat ons onderwijs er niet in slaagt scholieren te blijven interesseren en motiveren. Hier moet meer focus op gelegd worden". Scholieren zijn daarnaast erg ontevreden over thema's als leerlingenparticipatie en hygiëne.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt neemt op 8 april het rapport in ontvangst in de Rode Hoed onder grote belangstelling van het onderwijsveld en scholieren. Ook wordt er een diploma uitgereikt aan de best scorende school, het Piter Jelles uit Kollum. Het ministerie van OCW en de VO-raad zullen de LAKS-Monitor gebruiken in hun beleidsvorming en Kamerleden hebben aangegeven dat dit onderzoek hen een goed handvat biedt. Ook de Inspectie van het Onderwijs gaat met de LAKS-Monitor aan de slag: inspecteurs zullen bij schoolbezoeken naar de resultaten vragen. De Jong: "We zijn erg blij dat al deze partijen aangeven goed naar de scholieren te zullen luisteren. Dit geeft het belang van leerlingenparticipatie aan."