Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

8 april 2010, 16.15 uur

De shura in het huis van het Provinciaal Reconstructie Team. - Foto: ministerie van Defensie

In de Afghaanse provincie Uruzgan is vorige week voor het eerst een juridische shura gehouden. In het huis van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Tarin Kowt kwamen onder anderen de burgemeester, de openbare aanklager, en de provinciale rechtbank bijeen. Ook Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, was aanwezig.

De aanwezigen discussieerden over het Afghaanse rechtssysteem. De shura werd georganiseerd door de Europese Politie Missie EUPOL en het PRT. Deze partijen werken ook aan de justitiële infrastructuur, zoals het inrichten van de rechtbank in Tarin Kowt en de bouw van een gevangenis.

Een Nederlandse marinier op patrouille (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Munitie aangetroffen

In de regio Tarin Kowt zijn gecombineerde patrouilles van Afghaanse en Nederlandse militairen meerdere malen onder vuur genomen door opstandelingen. Hierbij vielen geen slachtoffers. In een huis in dezelfde regio werd een munitieopslag ontdekt. 9 mortiergranaten, 5 handgranaten, 4 ontstekers en 200 patronen werden aangetroffen. De munitie is vernietigd en de eigenaar van de quala werd aangehouden.

In diezelfde regio zijn vorige week 3 bermbommen gevonden door een gecombineerde Nederlands-Afghaanse patrouille. 2 bermbommen bleken slechts imitaties, maar de derde bermbom is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk gemaakt.

Helikopter beschoten

Tijdens het opstijgen vanaf de patrouillebasis Rath in de provincie Kandahar is een Nederlandse Cougar-helikopter beschoten. Hierbij ontstond geen personele of materiële schade. Er is niet teruggevuurd.

Afgelopen week zijn in Kabul 1400 Afghaanse militairen geslaagd voor hun Basic Warrior Training. 200 van deze militairen zijn bestemd voor inzet in Uruzgan. De TFU ondersteunde in het transport van Kabul naar Tarin Kowt.