Greenpeace actie op zee tegen Nederlands kernafval

08/04/2010 15:29

St. Greenpeace Nederland

Greenpeace actie op zee tegen Nederlands kernafval

Greenpeace voert vandaag actie tegen een transport van radioactief kernafval naar Rusland. Actievoerders hebben vanuit een rubberboot aan het schip de Kapitan Kuroptev een spandoek gehangen met de tekst: 'Rusland is geen nucleaire vuilnisbelt'. Het Greenpeace schip Esperanza ondersteunt de actie, die plaats heeft voor de Belgische kust. Het Russische schip vervoert radioactief afval afkomstig uit een Franse verwerkingsfabriek. Ook Nederlandse kernafval wordt hier verwerkt en vervolgens naar Rusland gestuurd. De Tweede Kamer beslist volgende week over deze verwerking. Greenpeace roept Kamerleden op zo snel mogelijk een einde te maken aan het dumpen van kernafval in Rusland.

Nederlands kernafval wordt in Frankrijk vermengd met kernafval uit Franse kerncentrales en chemisch bewerkt. Bij dit gevaarlijke en vervuilende proces ontstaan meerdere radioactieve afvalstromen. Een klein deel van deze nucleaire cocktail komt als hoogradioactief afval terug naar Nederland en wordt opgeslagen in Vlissingen. 95 procent van het kernafval, het verarmde uranium, wordt vanuit Frankrijk naar Rusland gestuurd.

De eigenaar van kerncentrale Borssele beweert dat het verarmde uranium in Rusland wordt hergebruikt voor de productie van nieuwe reactorbrandstof. In de praktijk keert slechts een klein deel van het materiaal terug naar Nederland. Minstens driekwart van het radioactieve afval blijft in Rusland achter. Daar ligt het afval opgeslagen in de open lucht in transportcontainers die niet geschikt zijn voor langdurige opslag. Als de containers gaan lekken komt er een giftig en dodelijk fluorgas vrij.

"Kernafval is hét grote probleem van kernenergie. Het blijft 240.000 jaar levensgevaarlijk en moet al die tijd bewaakt worden", stelt Ike Teuling van Greenpeace. "De nucleaire industrie liegt ons voor. In de tijdelijke afvalopslag in Vlissingen ziet het er keurig netjes uit, maar achter onze rug om worden tonnen radioactief afval in Rusland gedumpt."

Als energiebedrijf Delta de plannen voor een tweede Nederlandse kerncentrale doorzet, produceert Nederland straks duizenden tonnen levensgevaarlijk kernafval extra. "Het oplossen van het kernafvalprobleem is heel simpel: kerncentrales sluiten zodat het niet meer geproduceerd wordt. En zeker geen tweede, extra grote kerncentrale erbij bouwen", zegt Ike Teuling. "Dat betekent vijf keer zoveel levensgevaarlijk kernafval waar we de kleinkinderen van onze kleinkinderen nog mee opzadelen."

Nederland heeft geen tweede kerncentrale nodig, vindt Greenpeace. Er zijn genoeg schone alternatieve voorhanden om ons van energie te voorzien én om ons klimaat te redden. Het Energy Revolution scenario van Greenpeace bewijst dat kerncentrales wereldwijd overbodig zijn.