Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 8 april

Hoorn, 08-04-2010 o 14.30 uur

Inbreker aangehouden

Egmond aan Zee, woensdag 7 april

Een 52-jarige Zaandammer werd woensdagavond rond 23.00 uur aangehouden op de Dr. Wiardi Beckmanlaan. Een bewoner van deze laan kwam rond 22.45 uur met zijn vrouw thuis. Zij hoorden geluid en zagen de inbreker in hun huis lopen. Toen de bewoner naar buiten liep, deed de inbreker hetzelfde. Hij verdween in de richting van de Dennelaan. De bewoner ging achter hem aan en gaf aan de inmiddels ter plaatse gekomen agenten aan waar hij de inbreker voor het laatst had gezien. De verdachte werd aangehouden in een voortuin van een woning. In de tuin werden sierraden aangetroffen afkomstig uit de woning. Ook had de verdachte goederen bij zich afkomstig van diefstal uit de woning. De Zaandammer werd overgebracht naar het politiebureau in Alkmaar.

Aanhouding heler van fietsen

Alkmaar, woensdag 7 april

Een 52-jarige Alkmaarder werd woensdagmiddag rond 13.30 uur aangehouden op de Melis Stokelaan voor heling. De man bood op een internetsite verschillende fietsen aan onder verschillende accounts voor irreële prijzen. Er werd een onderzoek ingesteld naar de verdachte. Bij een huiszoeking werden in twee bergingen in totaal 21 fietsen aangetroffen. De politie nam enkele fietsen mee om deze na te trekken. Ze bleken als gestolen te staan gesignaleerd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Onderzocht wordt of ook de overige fietsen van diefstal afkomstig zijn.

Bedreiging na verkeersconflict

Sint Pancras, woensdag 7 april

Een 17-jarige jongen uit Zuid-Scharwoude en een 18-jarige jongen uit Alkmaar werden woensdagavond rond 19.00 uur aangehouden. De 18-jarige jongen had eerder op de dag een verkeersconflict gehad met een 46-jarige automobilist uit Sint Pancras. De jongen fietste midden op de weg en de automobilist toeterde. De jongen werd hierop boos. De automobilist reed naar zijn woning en zag dat de jongen naar hem toe fietste en tegen hem aanreed. Hij liep later met een houten paaltje richting de woning van de man, maar deed verder niets. Later op de dag kwam de Alkmaarder echter terug met nog een jongen. De 18-jarige jongen bedreigde de man verbaal. Hij had een steekwapen in zijn hand en de andere jongen een boksbeugel. Een buurtbewoner belde de politie. Deze hield de jongens aan. Het steekwapen en de boksbeugel werden in beslag genomen.

Poederbrief aangetroffen

Den Helder, donderdag 8 april

Bij een postagentschap aan de Drooghe Bol werd donderdagochtend rond 09.45 uur in een postbus een poederbrief aangetroffen. De ontvanger opende de brief en sloeg alarm. De brief werd voor onderzoek meegenomen. Het poeder bleek een niet gevaalrijke stof te zijn. In de envelop was nog een brief bijgesloten. De inhoud hiervan wordt nader onderzocht.

Aanhoudingen voor vernieling auto

Anna Paulowna, woensdag 7 april

Een 56-jarige en een 17-jarige man uit Anna Paulowna werden woensdagavond rond 20.45 uur aangehouden in hun woning. De politie kreeg melding van vernieling van een auto in Anna Paulowna. Agenten troffen de auto met de bestuurder aan lags de penbare weg naast een weiland. De bestuurder gaf aan bekogeld te zijn met twee stenen toen hij voorbij een schuur reed. Hier stonden twee mannen naast die stenen naar zijn auto gooiden. De politie ging naar de woning naast de schuur en trof twee mannen in de woning aan. Zij werden aangehouden voor vernieling. Zij izjn inmiddeld in verzekering gesteld.

Bromfietser gewond bij ongeval

Den Helder, woensdag 7 april

Een 50-jarige bromfietser uit Anna Paulowna raakte woensdagmiddag rond 16.45 uur gewond bij een ongeval op de Oosteroeverweg. De bromfietser reed over het bromfietspad en kwam vanaf de Marina. Een 73-jarige automobilist uit Den Helder zag de bromfietser over het hoofd. Er ontstond een aanrijding. De bromfietser werd met knie en buikklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Hij moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.

Aanhouding voor merkvervalsing

Alkmaar, woensdag 7 april

Een 31-jarige man uit Den Haag werd dinsdagavond aangehouden in zijn woonplaats. De man was vorig jaar op de Dijk in Alkmaar aangetroffen met een grote plastic zak met merkkleding. De dure merkkleding werd onderzocht. Deze bleek vervalst te zijn. De man werd aangehouden en in verzekering gesteld. Hij werd woensdagavond heengezonden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidsovertredingen motorrijders flink beboet

Regio, donderdag 8 april

Jaarlijks zijn er gemiddeld 151 ernstige motorongevallen,becijferde het SWOV, het wetenschappelijk instituut voor
verkeersveiligheidonderzoek. Bijna vier procent van het totaal aantal verkeersslachtoffers. Dat lijkt niet veel, zegt een verkeersspecialist van politie Noord-Holland Noord, maar het aantal motorfietsen is verhoudingsgewijs veel kleiner dan het aantal autos. Dat zet die vier procent in een ander perspectief!

Hoe fout het kan lopen, bleek in Bergen op de Zeeweg een bochtig parcours, waar je de motorvaardigheid kunt testen. Enkele motorrijders wilden hun vaardigheden filmen en namen daarbij veel risico. Bij een van hen ging het gruwelijk fout. De man reed te hard, vloog uit de bocht, knalde tegen een boom en was op slag dood. Een tragisch ongeval, zegt Van Dieken, verkeersspecialist bij Politie Noord-Holland Noord. En hij is niet de eerste motorrijder die daar verongelukt. Vaak is hard rijden de oorzaak, maar ook de technische staat van de motorfiets kan daarvan de oorzaak zijn. Zoals rijden met te zachte banden.

Te veel motorongevallen

Motorrijders lopen nog steedsveel risico in het verkeer, blijkt uit onderzoek van het SWOV. Het instituut telde in Noord-Holland Noord in de periode van2004 t/m 2008 20.465 ongevallen, waarbij 787 keer een motor was betrokken. Bijna 4% van het totaal aantal verkeersslachtoffers. Dat lijkt niet veel, zegt Van Dieken, maar het aantal motorfietsen is verhoudingsgewijs veel kleiner dan het aantal autos. Dat zet die vier procent in een ander perspectief.

Inschatten moeilijk

Ook constateerde het SWOV dat bij 20 tot 35% van de ongevallen de snelheid te hoog lag. Naarmate er harder wordt gereden, neemt het risico op een verkeersongeval toe. Verder kun je bij hoge snelheid minder snel reageren, en is de remweg langer, stelt Van Dieken. Een botsing is dus moeilijker te vermijden. Als motorrijder krijg je ook nietvanzelfsprekend voorrang. Rijd je te hard, dan kunnen automobilisten offietsers moeilijk inschatten of de weg vrij is. Een snel rijdende motor doemt dan plotseling op, met alle risicos op een botsing. Ook neemt de kans op ernstig letsel bij hogere snelheden flink toe.

Onvoldoende beschermd

De cijfers van SWOV tonen meer. Bij die 787 motorongevallen werden bijvoorbeeld 447 slachtoffers geregistreerd, van wie 203 mensen ernstig letsel opliepen. Van hen overleden 19 mensen en werden er 184 opgenomen in het ziekenhuis. Voornaamste oorzaken zijn te hoge snelheid, onvoldoende afstand houden, geen voorrang verlenen en rijfouten. Wat ook niet helpt, is dat motorrijders en hun passagiers geen beschermende kleding dragen, stelt Van Dieken. Het is echt onbegrijpelijk dat er nog steeds motorrijders zijn die niet meer dragen dan een T-shirt en spijkerbroek. Een motorpak dragen en daaronder nette kleding is soms een gedoe, maar het is o zo nodig. Mijn advies is dan ook om altijd beschermende kleding te dragen.

Opvallen noodzaak

Ook de zichtbaarheid van een motorrijder is een heikel punt. De verkeersspecialist ziet daarom bij voorkeur motorpakken die én beschermen én opvallen. Vaak zie je zwarte kleding en zwarte motoren. Dat maakt je moeilijker zichtbaar. Niets voor niets dragen motoragenten fluorescerende, reflecterende kleding, met opvallende striping op de motoren. We moeten opvallen, voor onze veiligheid en die van andere weggebruikers. Overdag rijden met licht past daar ook bij.

Plus 792 euro
Motorrijders weten dat snelheidsovertredingen stevig beboet worden, met daarbij de kansop ontzegging van de rijbevoegdheid. Maar een andere maatregel is minder bekend, laat Van Dieken weten. Bega jemeerdere specifieke overtredingen in één rit, dan kan een EMG worden opgelegd, een Educatieve Maatregel Gedrag. Dat is een gedragscursus van drie dagen, die je zelf moet betalen ( 792). Zon EMG heb je al snel te pakken. Vooral als je veel te snel rijdt op 50 km/h-wegen of bij wegwerkzaamheden binnen de bebouwde kom. Maar ookverkeersonveilig, gevaarzettend en respectloos rijgedrag is een EMG waard. Met de EMG worden overtreders gericht gewezen op de gevaren van hun gedrag door middel van psycho-educatieve aanpak. Zo worden ze in staat gesteld hun gedrag bij te stellen. Als depolitie die overtredingen vaststelt, melden we dit aan hetCentraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, die danbepaaltof de bestuurder de cursus verplicht moet volgen. Houd je dus aan de verkeersregels; voor ieders veiligheid en ook voor je portemonnee.

Zo rijd je veilig:


· Banden voldoende op spanning


· Goed werkende remmen


· Schokdempers niet versleten


· Goede verlichting


· Draag beschermende en opvallende kleding


· Oefen het sturen en remmen


· Anticipeer op je medeweggebruikers Vooral tijdens het voorjaar zijn andere weggebruikers nog niet bedacht op motorrijders op de weg. Automobilisten, fietsers en voetgangers zien je snel over het hoofd of schatten je snelheid niet goed in.