FNV

8-4-2010

Schoonmakers doen beroep op de koningin

Vandaag hebben 600 schoonmakers in Den Haag om koninklijke aandacht gevraagd voor hun nijpende situatie. Een delegatie van schoonmakers en hun kinderen hebben met Agnes Jongerius en FNV Bondgenoten aan Tweede Kamerleden en bij het Paleis Noordeinde kleurrijke tekeningen overhandigd voor Koningin Beatrix. De kinderen van de schoonmakers betuigden hiermee steun aan hun ouders, die de dupe dreigen te worden van de extreme concurrentie in de schoonmaakmarkt.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "De schoonmakers verdienen meer respect en waardering. Het gaat niet alleen om twee dubbeltjes extra. Daarom vestigen we de aandacht bij de koningin op de saamhorigheid en het probleem over verhoudingen tussen arm en rijk, van welvaart en vooruitgang. De roep om meer respect en waardering levert breed in de samenleving al veel positieve bijval op. Daar hebben we al veel mee gewonnen, maar de uiteindelijke kroon van waardering moet toch echt komen van de opdrachtgevers en werkgevers."

Oproep aan overheid

Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten: "Aan minister Donner is een oproep gedaan om het 'schoon genoeg-convenant' te ondertekenen. Daarmee geeft de overheid het goede voorbeeld om schoonmakers een eerlijke prijs voor fatsoenlijke schoonmaak te betalen.

Stakingbreken voorkomen

Om het breken van stakingen door opdrachtgevers te voorkomen wil FNV Bondgenoten dat de Waadi, de wet die normen stelt voor arbeidsbemiddeling, ook voor opdrachtgevers geldt. Bij een staking mogen opdrachtgevers nu kiezen voor een ander, nieuw schoonmaakbedrijf. Hierdoor wordt de langste staking sinds 1933 op diverse plekken gebroken."

Gewoon Goed Werk

De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130 procent van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd.

In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

Schoon Genoeg - campagne

Gewoon Goed Werk (Bondgenoten)

Gewoon Goed Werk (FNV)