Gemeente Breda

Kick, Grote Broers en Buurtvaders maken wijk leefbaarder en veiliger

Grote Broer

Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de resultaten van de projecten Kick, Grote Broers en Buurtvaders. Een evaluatie toont aan dat deze projecten een positieve bijdrage hebben geleverd aan leefbaarheid en veiligheid in Breda-Noord en ervoor hebben gezorgd dat jongeren en Marokkaanse buurtvaders betrokken raken bij hun wijk. De financiering van de projecten in 2010 is geregeld Het is aan het nieuwe college of ze deze projecten wil voortzetten.

Kick is een efficiënt programma dat jongeren weer voorbereidt op deelname aan onderwijs of arbeidsmarkt. Grote Broerproject en Buurtvaderproject bevorderen de sociale cohesie en zorgen voor afname van overlast in Breda-Noord. Aanbeveling in het evaluatierapport is om meer bekendheid te geven aan deze projecten, bovendien moet meer gedaan worden aan scholing van de medewerkers en zal aan jongeren die uitgestroomd zijn meer moeten worden gedaan aan nazorg.

De aanpak van harde kernjongeren is geen taak van Grote Broers en Buurtvaders, maar een taak van vooral politie en justitie. Kick en grote Broer kennen een grote toestroom van jongeren, de projecten kunnen dit nauwelijks aan; er ontstaat een financieringsprobleem doordat re-integratieprojecten voor drie maanden worden gefinancierd, terwijl de meeste trajecten langer duren; aan dit punt moet aandacht worden besteed.

Â

De Stichting Kick heeft als doelstelling om jongeren tussen de 13 en 23 jaar door middel van sport weer te laten aansluiten op de Bredase samenleving. Kick biedt trajecten aan van 6 maanden voor jongeren zonder dagbesteding, waarbij de jongeren door middel van sporten worden geactiveerd en terug naar werk of school worden begeleid.

Â

Het Grote Broerproject, als onderdeel van Kick, is in 2007 gestart. Dit project werkt met jongeren van 17 tot en met 23 jaar die worden ingezet als âgrote broerâ. Deze jongeren spreken jongere kinderen (tussen 9 en 16 jaar) aan op hun gedrag in de wijk. De jongeren gaan op werkdagen in de Hoge Vucht, Doornbos en Linie de straat op en proberen overlast te voorkomen door signalerend en corrigerend op te treden. Binnen de manier van werken van Kick wordt de grote broers ook een zinvolle dagbesteding aangeboden met als doel deze jongeren weer perspectief te bieden.

Â

Gelijktijdig met het grote Broerproject is in De Geeren het Buurtinterventieteam, bekend als âbuurtvaderprojectâ van start gegaan. De buurtvaders organiseren samen met jongeren activiteiten in de wijk en proberen door op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond door te wijk te lopen de sociale controle te versterken. In de Hoge Vucht is er geregeld overleg tussen de politie, buurtvaders, grote broers, jongerenwerk, corporaties, veiligheidsregisseur om snel in te spelen op overlast. In overleg met de verbindingsregisseur worden sociale activiteiten uitgevoerd.

Â

Â

Breda, 8 april 2010