Gemeente Haaksbergen


08-04-2010 Prijs voor project Mantelzorg en Arbeid

De gemeenten Haaksbergen en Hof van Twente hebben een prijs gewonnen voor een project voor het ondersteunen van mensen die mantelzorgtaken met hun werk combineren. Deze zogeheten `Oh-Wat-Mooi prijs' wordt jaarlijks door onderzoeks- en adviesbureau SGBO uitgereikt aan de gemeente die het beste werk maakt van vernieuwing, verbetering en verdieping van het beleid voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

De beide winnende gemeenten hebben bij de uitvoering van de Wmo speciale aandacht gehad voor het stimuleren van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid bij bedrijven. Werkende mantelzorgers lopen door de drukke werkzaamheden risico overbelast te raken. De gemeenten wilden dat werkgevers die meededen aan het project zich bewust werden van de problematiek van mantelzorgers. Ook wilden zij werkgevers wijzen op de mogelijkheden die zij hebben om mantelzorgers te ondersteunen en te behouden voor de organisatie. Met het project is het ook daadwerkelijk gelukt om bij vier werkgevers mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in te voeren.

Effect
De jury was van oordeel dat het project vernieuwend en actueel is. `Het project is origineel en stimuleert werkgevers om een goed mantelzorgbeleid te maken. Het draagt bij aan het vergroten van participatie van mantelzorgers, de hoofddoelstelling van de Wmo. Bovendien is het goed overdraagbaar door de handreiking die is gemaakt met een stappenplan en tips voor anderen die ermee aan de slag willen, volgens het juryrapport

Extra geld
Het succesvolle project in de gemeenten Hof van Twente en Haaksbergen heeft ertoe geleid dat de provincie Overijssel extra geld beschikbaar heeft gesteld om de methodiek verder toe te passen in de provincie Overijssel. Dit gebeurt door Stichting informele zorg Twente. Bedrijven en gemeenten die mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid willen ontwikkelen kunnen contact opnemen met de Stichting via telefoon 06-47504898 of met de gemeente Hof van Twente en Haaksbergen.