Gemeente Haaksbergen


08-04-2010 Gedenktekens in troittoir

Om de gedachte aan de tijdens de oorlog weggevoerde en omgekomen familie Frankenhuis levend te houden, zijn donderdag 1 april voor het voormalige woonhuis van de familie gedenktekens geplaatst, zogeheten Stolpersteine. Overal in Europa zijn deze stenen terug te vinden voor woningen van omgekomen gezinnen. Inmiddels gaat het al om 21.000 stuks. Telkens metselt de bedenker hiervan zelf de stenen in het trottoir. Zo ook in Haaksbergen.

Jaren geleden is kunstenaar Gunter Demnig het initiatief met de Stolpersteine gestart om de vele minderheden die door naziterreur zijn omgekomen te blijven herdenken. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum en de plaats en datum van overlijden gestanst. In Haaksbergen gaat het om acht gezinsleden van de familie Frankenhuis, waaronder Haaksbergs jongste Joodse slachtoffer Betsie Frankenhuis. Ook ligt er een steen voor Kurt Falkenstein, de jongen die bij de familie Frankenhuis inwoonde en op het nippertje uit de handen van de Duitsers gered werd door een buurvrouw. Kurt Frankenstein was zelf donderdag ook aanwezig bij de steenlegging.

Meer Stolpersteine
Burgemeester Karel Loohuis bedankte tijdens een toespraak de Haaksbergse groeperingen die ervoor hebben gezorgd dat ook hier Stolpersteine komen. Het gaat om B'rit Sjalom, de Historische Kring Haaksbergen, de Stichting Werkgroep Anne Frankproject Haaksbergen, de Werkgroep 4 mei Haaksbergen en de Liberaal Joodse Gemeente Twente. Loohuis gaf aan dat de gemeente graag medewerking verleent aan dit initiatief. Het is de bedoeling van de Haaksbergse initiatiefnemers van de Stolpersteine om op nog meer plaatsen stenen te leggen.

Hoofd en hart
Loohuis roemde de kunstenaar om het idee. "Zo wordt iedereen die hier door de winkelstraat loopt herinnerd aan wat deze familie, en met hen nog vele andere families en personen, is aangedaan." Loohuis vertelde dat de Stolpersteine letterlijk vertaald `struikelstenen' heten. De bedenker heeft de stenen déze naam gegeven, omdat je erover struiktelt met je hoofd en je hart. Het trekt je aandacht. Je denkt erover na. "En het doet iets met je", aldus Loohuis. De burgemeester sprak de wens uit dat mensen blijven stilstaan bij wat er toen is gebeurd en bij wat er nu nog overal in de wereld gebeurt. Karel Loohuis: "Ik hoop ook dat mensen nadenken over wat u en ik, wat wíj kunnen doen om in vrede met elkaar samen te leven. Ook op kleine schaal. Bij u en bij mij thuis. Want daar begint het."