GAIA


GAIA's campagne
'Van paard tot steak'



De lijdensweg van Zuid-Amerikaanse paarden voor de Belgische vleesconsumptie

Download hier ons volledige rapport
Zie het origineel

GAIA heeft in Brazilië en Mexico een onderzoek gevoerd rond de voorwaarden voor het vervoer en de slachting van paarden voor vleesproductie. Dat vlees is grotendeels bestemd voor de export naar andere landen, waaronder België. Het vlees van Zuid-Amerikaanse paarden komt dus in de Belgische winkelrekken en op het bord van de Belgische consument terecht.

België wordt beschouwd als een wereldspeler in de internationale paardenvleeshandel. Vier Belgische bedrijven hebben de touwtjes van deze lucratieve handel in handen: Chevideco, Equinox, Multimeat en Velda. Die grote namen op de wereldmarkt hebben voor hun productie in tal van landen geïnvesteerd. Ze bezitten er belangrijke infrastructuren, mesterijen en zelfs slachthuizen.

België importeert niet uitsluitend om te beantwoorden aan de nationale consumptie. Een groot deel van het door de Belgische bedrijven ingevoerde paardenvlees wordt verder geëxporteerd naar andere landen, zoals Japan, Nederland, Frankrijk en Italië.

Voor de commerciële belangen van Belgische bedrijven, lijden tienduizenden paarden zo erg dat ze een heuse doodsstrijd moeten leveren

In de hel van het Zuiden met de paarden

Tussen september 2009 en februari 2010 wou GAIA te weten komen of de (Zuid-)Amerikaanse paarden, waarvan het vlees massaal wordt ingevoerd in Europa en België, effectief in de praktijk bescherming genoten tijdens hun transport en hun slachting. GAIA heeft de ware toestand van de Amerikaanse paarden ontdekt. Hun lot wordt vanop duizenden kilometers afstand bepaald door Belgische paardenvleesbedrijven. Dat lot ziet er zo uit: uitgemergelde paarden, die uitgedroogd zijn en sterven van de honger of al dood zijn. Ze zijn gewond, worden gewelddadig en minachtend behandeld en ze worden getransporteerd en geparkeerd in onaangepaste vrachtwagens tijdens dagenlange reizen, soms tot 2500 km ver.

De feiten die het speciale onderzoeksteam van GAIA in Mexico en Brazilië heeft gezien, zijn vastgelegd op film en worden ondersteund door de talrijke getuigenissen van handelaars, transporteurs en slachthuizen.

In Mexico

In 2007 moesten de drie paardenslachterijen in de Verenigde Staten, die allemaal eigendom waren van Belgische ondernemingen, hun deuren sluiten volgens de wet die het slachten van paarden voor consumptie verbiedt. Toch worden er jaarlijks nog tienduizenden paarden naar het buitenland gebracht, naar Mexico en Canada, om daar geslacht te worden.

De meeste Amerikaanse paarden die naar Mexico worden gezonden, worden verkocht op dierenveilingen, zogenaamde livestock auctions, die overal in de VS plaatsvinden. Daarna worden ze vaak op dubbeldekker vrachtwagens gezet (die verboden zijn in Europa), waarin ze constant gebogen staan. Zo worden ze naar een gigantische mesterij in Texas gebracht. Daar blijven ze enkele dagen, vooraleer ze de Mexicaanse grens oversteken, op weg naar het slachthuis. De meest beruchte van deze zogenaamde feedlots is Beltex, eigendom van het Belgische bedrijf Multimeat.

In tegenstelling tot wat de Texaanse dierenbeschermingswetten voorschrijven, is er geen enkele schuilplaats voorzien, ondanks de hoge temperaturen en de hevige regenval. Er sterven paarden nog voor ze hun weg kunnen hervatten.

Het onderzoek van GAIA toont paarden die getransporteerd worden in dubbeldekker vrachtwagens. Er zijn ook beestenwagens met open dak te zien, die zeer gevaarlijk zijn voor de dieren. In de dubbeldekker wagens verwonden de dieren zich zeer vaak aan het gezicht.

Mishandeling en wreedheid

GAIA heeft de Mexicaanse beestenmarkt van San Bernabé bezocht. Die markt heeft een verschrikkelijke reputatie wat betreft het respect voor dieren. De beelden van het onderzoek tonen zwaargewonde paarden met open wonden en dieren die dood uit vrachtwagens worden geladen. De paarden worden gedwongen om op de aanhangwagens te springen, zonder loopplank. De paarden worden op elkaar gepropt in aanhangwagens zonder dak, op een brutale en verbazingwekkend onverschillige manier.

In Brazilië

De lijdensweg van het Braziliaanse paard begint, net zoals die van het Amerikaanse of Mexicaanse paard, nog voordat het dier wordt getransporteerd. Paardenhandelaars, juntadores genaamd, trekken van boerderij naar boerderij en verzamelen paarden in het hele land die geen nut meer hebben voor de eigenaars.
Vrachtwagenchauffeurs bezoeken de paardenverzamelaars en laden verwaarloosde en ondervoede paarden op.

2500 km zonder water en voedsel

In de praktijk blijven de paarden de hele tijd in de vrachtwagen zitten terwijl de transporteurs andere verzamelaars bezoeken. Sommige paarden vertoeven drie dagen in deze mobiele hel. De reis kan tot 2500 kilometer lang zijn. Tijdens de rit krijgen de paarden geen eten of drinken, zelfs tijdens extreme warme en droge periodes.

De onaangepaste vrachtwagens vormen een bijkomend risico voor het leven van de paarden: Ze beschikken niet over een laadklep, ze hebben geen dak om de paarden te beschermen tegen slecht of warm weer en geen wanden om fatale valpartijen te vermijden. Zwakke dieren worden door touwen aan de hoeken van de vrachtwagen vastgebonden om te vermijden dat ze vallen, wat vaak de dood als gevolg heeft.

Om de tochten meer rendabel te maken, overladen de chauffeurs hun vrachtwagens vaak. Deze dramatische situatie wordt nog verergerd door de brutale handelingen en de onbekwaamheid van sommige vrachtwagenchauffeurs. Een beeldfragment van de film van GAIA onthult hoe de paarden in vrachtwagens zonder laadklep worden gedwongen: Een touw wordt rond de onderkaak gespannen en het paard moet een te hoge afstand overbruggen om in de gammele beestenwagen te komen, waardoor het valt en zich verwondt. Als paarden vallen krijgen ze elektrische schokken, zelfs op de kop, om ze te doen rechtstaan.

Als de dieren in het slachthuis aankomen, krijgen ze geen aangepaste voeding. Als ze niet onmiddellijk geslacht worden, sterven de paarden soms in de kraal.

De onderzoekers van GAIA hebben het slachthuis POMAR bezocht, dat naar Europa en België exporteert. Het werd recent heropend na een administratieve sluiting om sanitaire of veiligheidsredenen. Gedurende de sluiting kwamen er nog steeds paarden toe in het slachthuis van over heel het land. Ze werden daar gehouden maar niet geslacht, en werden niet gevoederd. Tientallen dieren zijn een hongerdood gestorven.

Afhankelijk van hun fysieke toestand of van de staat van hun vlees, eindigen de paarden ofwel in de winkelrekken van een Europese supermarkt, ofwel in potjes hondenvoer, als de paarden te zwaar gewond, oud of ziek zijn.

Wat kan u doen?


* Als u paardenvlees eet, koop dan geen paardenvlees dat afkomstig is uit het buitenland. Controleer altijd het land van herkomst op het etiket. Als het land van herkomst niet is aangegeven, of als u de gegeven informatie niet duidelijk vindt, vraag het dan aan uw slager of aan de winkelbediende. Leg uit waarom u geïmporteerd paardenvlees boycot.


* Vraag aan de supermarkten om niet langer paardenvlees uit Zuid-Amerika te verkopen, en leg hen uit waarom u dat vraagt. Klik hier voor de contactgegevens van de supermarkten en voor onze voorbeeldbrief , waarop u zich kan baseren.

Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie

GAIA komt op voor dierenrechten en voert geweldloos actie tegen georganiseerde dierenmishandeling