FloraHolland


Bolbloemenbericht week 13

FLORAHOLLAND (8 april 2010) - De Paasweek heeft misschien niet overal gebracht wat we ervan hoopten maar over het geheel genomen kunnen we tevreden zijn. De aanvoertoename was groot en ook de prijsvorming bleef voor de meeste producten op een mooi prijsniveau. Ruim 153 miljoen bolbloemen tekenden voor een aanvoergroei van 5 procent vergeleken met vorige week en 28 procent met vorig jaar, toen we nog een week voor Pasen zaten. Echter ook in vergelijking met de Paasweek van vorig jaar ligt het aanbod nu ruim 10 procent hoger. De gemiddelde prijs is nu met EUR 0,16 ruim 2 centen beter dan vorig jaar en dus hebben de consumenten gewoon meer geld over voor bloemen dan vorig seizoen. Het heeft ook zonder meer te maken met de gunstige weersomstandigheden. Die waren naar het Paasweekend toe lekker koel voorspeld en dat deed de afzetmarkt goed.

Waar de Paasdagen model staan voor een wisseling van de seizoenen in het bolbloemenassortiment, mag worden verwacht dat het nu wat minder scherp zal verlopen. De temperaturen zijn nog dermate laag dat een groot aantal productgroepen te maken heeft met een uitgestelde productie. Die komen nog op de markt en het is voor de meeste producten maar goed dat de temperaturen voorlopig aan de frisse kant blijven. Want dan kan de vraag nog even doorlopen. Een mooie vraagimpuls is de komende week te verwachten van de secretaressedag op donderdag 15 april. Het is het moment-bij-uitstek om eindelijk eens die welverdiende waardering te uiten op een spontane manier. Aan alle managers (en wie is dat niet tegenwoordig?) van Nederland en België: Verras je `linker- en rechterhand' met een schitterende bos en ervaar wat bolbloemen doen!

Tulpen
Het concernrecord van vorige week was geen lang leven beschoren. In de Paasweek stuwden de broeiers het aanbod op naar 117 miljoen tulpen concernbreed. Die maakten gemiddeld EUR 0,132 en dat is een kleine cent beter dan vorig jaar. Opvallend is het grote verschil met de Paasweek-aanvoer van 2009. Die lag toen maar liefst 23 procent lager! Toen gingen bovendien na de Pasen (hoewel een week later) de temperaturen schrikbarend omhoog en dat lijkt nu mee te gaan vallen.

In Aalsmeer bleven de tulpen goed aan de prijs en met een gemiddelde van EUR 0,14 is dat anderhalve cent meer dan vorig jaar bij een flink hogere aanvoer. De top van de aanvoer lag op maandag boven de 10 miljoen stuks. De kleur geel was sterk vertegenwoordigd en kwam maandag op een kleine 25 procent van de aanvoer. Ook paars en wit deden het goed. De tweekleurigen en rood hadden het moeilijk.

In Rijnsburg werd maandag gestart met een gemiddelde prijs van EUR 0,13. De tulpenprijzen van de parkieten, gefranjerde en dubbelbloemigen lagen allemaal dicht bij elkaar. De pluktulpen brachten ongeveer een dubbeltje op, die aanvoer begint nu echt op gang te komen. Opvallend was dat er maandag en dinsdag veel rauwere partijen aangeboden werden. Het `eenkoop percentage' was hoog. Vrijdag was een van de beste dagen wat prijs betreft, die eindigden op een middenprijs van EUR 0,14.

Lelies
Dit lelieaanvoer lag gelijk aan vorige week, in totaal 5,2 miljoen stuks en daarmee fractioneel lager dan vorig jaar. De prijsvorming ligt over de gehele linie een paar cent beter dan vorige week en een dubbeltje hoger dan vorig jaar. Dat zegt natuurlijk veel over de belabberde omstandigheden waar we ons vorig jaar in bevonden maar feit is dat er nu door de meeste lelieaanvoerders weer (een beetje) geld wordt verdiend.

In Aalsmeer was de aanvoer van Orientals 10 procent hoger dan verleden jaar voor Pasen. De gemiddelde prijs was wisselend. Maandag lag deze nog op EUR 0,92 maar op donderdag was dit drie dubbeltjes minder. Vrijdag liet weer enig herstel zien, ruim EUR 0,70 per tak. Al met al een dubbeltje hoger dan vorig jaar, zoals overigens voor alle productgroepen geldt.
'Merostar' liet een maximum prijs zien van EUR 1,51, 'Willeke Alberti' EUR 1,37 en 'Robina' EUR 1,90. De gele cultivar 'Belladonna' bracht EUR 1,60 op. Wit kwam onder druk te staan. Met name de grote hoeveelheid aangevoerde 'Helvetia' moest behoorlijk terug in prijs. 'Universe' bracht tot EUR 2,00 op, 'Rio Blanco' EUR 1,65, 'Santander' EUR 2,60 en 'Casa Blanca' tot EUR 1,70.

De aanvoer in de veilgroep Longiflorum lag ongeveer 15 procent hoger lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag maandag, nagenoeg zonder importaanvoer, op 6 dubbeltjes en donderdag was dit met EUR 0,43 het laagst. Over de gehele week genomen lag de gemiddelde prijs ook hier 10 cent hoger dan verleden jaar met Pasen. 'Kariba' bracht deze week EUR 0,71 op, 'Pink Heaven' tot EUR 0,63, 'Worldwhite' EUR 0,73 en 'White Heaven' EUR 0,87. Met name op vrijdag begon goede kwaliteit witte 1-pitters Longiflorum behoorlijk op te lopen in prijs.

LA/Aziaat lag nu in aanvoer zo'n 20 procent lager dan vorig seizoen. Ook in deze veilgroep was de prijsvorming wisselend met de hoogste prijzen op maandag en donderdag als slechtste dag. Gemiddeld werd er deze week bijna EUR 0,45 neergeteld per steel. In het begin van de week werd met name geel erg goed betaald, vrijdag gold dit voor roze. 'Litouwen' en 'Rodin' brachten tot EUR 0,83 op, 'Busseto' EUR 0,78, 'Brindisi' een euro en 'Vermeer' tot 7 dubbeltjes. Ook deze week hadden licht oranje en zalm het moeilijk met het behalen van goede prijzen.

In Rijnsburg kreeg de stijgende lijn, die vorige week ingezet werd, aan het begin van deze week een vervolg. Na dinsdag ging de druk weer van de ketel en zakten met name de Orientals in prijs weg. Bij de LA Hybriden en Aziaten voerden de gele kleuren de boventoon. Bij de Longiflorums zien we het hele jaar al een stabiel beeld. Ook deze week eindigden ze gemiddeld boven de twee kwartjes. Omdat er vanwege de Pasen op de maandag geen veiling is gepland hadden sommige lijnrijders hun inkoop verschoven naar de vrijdag ervoor, wat in de gemiddelde prijzen op deze dag dan weer tot uitdrukking kwam. Totaal was er deze week een aanvoer van 700.000 stuks welke in Rijnsburg goed waren voor een gemiddelde prijs van EUR 0,57. Dit aanbod lag 21 procent lager dan vorig jaar maar de gemiddelde prijs komt nu bijna 3 stuivers hoger uit.

Freesia's
De Freesia-aanvoerders kenden een beste week met een dikke EUR 0,15 gemiddeld voor dik 10,2 miljoen stelen. Dat was wederom een forse stijging in aanvoer van bijna 10 procent en ruim 20 procent meer in vergelijking met vorig jaar. De prijzen liggen ondanks die toename een centje hoger dan vorige week. Ten opzichte van vorig seizoen is het duidelijk een te snelle groei, want toen maakten we in de Paasweek een paar centen meer en werd een aantal cultivars gewoon duur.

Irissen
De Irisaanvoer steeg concernbreed naar 2,7 miljoen stuks en de prijsvorming ging fractioneel omhoog naar gemiddeld ruim EUR 0,12. Dat is bij 20 procent meer aanbod in de Paasweek een cent lager dan vorig jaar.

Calla
De Calla-aanvoer daalde naar 1,1 miljoen stuks. Een daling van 15 procent in stuks en de gemiddelde prijs doet het daar goed op. Die ging omhoog naar EUR 0,58, een stuiver lager dan vorig jaar bij een aanvoergroei van 7 procent bij de kleinbloemigen.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer daalde met een kwart naar 400.000 stuks en de stabiele prijsvorming op EUR 0,57 maakt duidelijk dat de markt niet veel meer aan kan. Dat wordt bevestigd met de vergelijking met vorig seizoen. Toen werd voor 25 procent meer stuks in de Paasweek 4 dubbeltjes betaald. Amaryllis is geen Paasbloem.

Hyacinten
De snijhyacintenmarkt kwam flink onder druk te staan. Ondanks een aanvoerdaling van 15 procent tot 2,2 miljoen stuks concernbreed stagneerde de prijs op EUR 0,24.

In Rijnsburg begon de week met een gemiddelde prijs van een kwartje maar in de loop van de week zakte dit weg richting twee dubbeltjes. Vooral maandag waren er nog soorten die met een gemiddelde boven de 30 cent uitkwamen. Bij een aanvoer van 780.000 stuks, welke iets hoger lag dan vorige week, kwamen we uiteindelijk uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,23. Deze aanvoer bleef met 21 procent ruim achter bij die van vorig jaar, maar de gemiddelde prijs lag toen met EUR 0,16 beduidend lager.

Narcissen
De narcissenaanvoerders hebben prima gepiekt. Deze op-en-top Paasbloem kende een aanvoer van bijna 7 miljoen stuks en die deden gemiddeld EUR 0,12. Dat is 15 procent meer aanbod dan de Paasweek van vorig jaar maar bijna 2 cent meer opbrengst. De aanvoer van pluknarcissen blijft nog altijd sterk achter bij andere jaren. Pasen kwam dit jaar voor veel pluknarcissen te vroeg.

In Rijnsburg was sprake van een ruime aanvoer. Na twee dagen was bijna het totale aantal stuks van de hele week hiervoor al aangevoerd. Totaal kwamen er deze week ruim
3 miljoen! stuks voor de klok met een gemiddelde prijs van EUR 0,12. Met name de eerste dagen gingen de aantallen grif van de hand. Prijzen voor de trosnarcissen 'Grand Soleil D' Or' en 'Ziva' liepen soms zelfs op tot boven de 4 dubbeltjes. Ook bij de plukkers was deze week voor het eerst sprake van een ruim aanbod. Het aanbod lag twee keer zo hoog als vorige week. Voor de 420.000 bossen moest gemiddeld EUR 0,31 betaald worden en dat is best geld voor deze productgroep.