Verslavingsreclasseerders pakken ruimte terug

08/04/2010 17:35

GGZ Nederland

Op 8 april jl ontving demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin in Nieuwspoort het boekje 'Verslaafd aan regels' tijdens een bijeenkomst van verslavingsreclasseerders, wetenschappers en politici.

Bij de overhandiging prees Edwin ten Holte, directeur Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG), de huidige koers van de overheid om bij verslaafde delinquenten straf en zorg met elkaar te verbinden. 'Maar', voegde hij daaraan toe, 'De hang naar regels van de overheid begint - net als een echte verslaving - een chronisch karakter te krijgen. Door de enorme regeldruk kunnen wij de cliënt niet meer centraal stellen. En daar zijn cliënt en samenleving niet bij gebaat.'

Hirsch Ballin beaamde dat straffen alleen niet voldoende is. Straf, zorg en preventie horen bij elkaar. Verandering van gedragspatronen bij verslaafde delinquenten is inderdaad een belangrijke taak van de verslavingsreclassering. Maar de werkwijze daarbij moet wel geregistreerd worden, aldus Hirsch Ballin. Daar kun je namelijk van leren.

Paul Frissen, professor op de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en medeauteur van het boekje, ontkende niet het belang van regels, maar wel de logica waar de regels op gebaseerd zijn. Frissen:

'Bedrijfsmatig product-denken staat haaks op het reclasseringswerk.

Verslaafde delinquenten kampen namelijk met problemen die je niet op een standaard manier kunt oplossen. Bovendien is productlogica een gulzige logica: uit financiële oogpunten streeft het naar een snel resultaat. De nodige samenwerking tussen zorg, politie, justitie, gemeente en maatschappelijk werk - die tijd, inspanning en dus geld kost - komen daarbij in het geding. Productlogica bevordert de samenwerking niet maar straft deze juist af.'

Volgens kamerlid Cisca Joldersma (CDA) is voor Hirsch Ballin nog niet duidelijk hoe belangrijk de context is. 'Regels zijn nodig, maar in plaats van klakkeloos deze regels te volgen, is het zaak dat de reclasseerders op creatieve en professionele wijze met de regels omgaan.'

Niet minder regels dus, maar wel ontwikkeld en geformuleerd door professionals. Of door de 'vaklui zelf', zoals Krista van Velzen (SP) het formuleerde. Want regels moeten helpen om het werk beter te doen. Het moet niet zo zijn dat je denkt: 'die ene cliënt heeft zich al vijf weken niet laten zien, welk 'vakje' moet ik nu invullen? Het gaat er om dat je de tijd gebruikt om dan zelf op de cliënt af te stappen.

De SVG roept overheid, politici en reclasseringsorganisaties op om de aandacht te verleggen naar de inhoud van het werk en zich niet blind te staren op losgezongen regels en registraties.

http://www.svg.nl