Partij voor de Vrijheid (PVV)

AO AWACS - Inbreng
donderdag 08 april 2010

Voorzitter,

Vandaag bespreken we voor de zoveelste keer het AWACS dossier. Een echt hoofdpijndossier waar de uitdrukking `tegen de muur praten' van toepassing schijnt te zijn. Heel wat keren hebben we in dit huis oeverloos gesproken over de AWACS-vliegtuigen en vooral over de ellende die zij veroorzaken!

42.000 inwoners van Limburg ondervinden directe ernstige hinder en worden al drie decennia knettergek! Lawaai, kerosinestank en laagvliegende toestellen zijn niet echt de ingrediënten voor een barbecue in de tuin. En de Nederlandse overheid staat erbij een kijkt ernaar!Beloften worden aan de laars gelapt!


- Het aantal vliegbewegingen zouden in 2010 drastisch afnemen;
- Er ligt een rapport van onderzoeksbureau Landrum en Brown met mogelijkheden tot de reductie van de AWACS-overlast stof te happen op de boekenplank;

- Er zou op hoog politiek niveau worden geijverd om bij Duitsland te pleiten voor verlenging van de start- en landingsbanen in oostelijke richting.

En nu kregen we gisteren ook nog het nieuws te verwerken dat het 6 hectare bos bij Schinveld in januari 2006 ten onrechte is gekapt. Naast het verlies van groen is ook de geluidsoverlast sinds de kap toegenomen.

Voorzitter,

De Partij voor de Vrijheid gelooft in het credo; `Wie niet horen wil, die moet maar voelen'. Reeds tweemaal hebben wij een motie ingediend om het Nederlandse luchtruim af te sluiten voor opstijgende en landende AWACS-toestellen. Dit omdat de rust van duizenden mensen voor de PVV van groter belang is dan vriendjes zijn met de NAVO-basis in Geilenkirchen. Laat ik nu geloven in drie keer is scheepsrecht!

Ik zal weer een motie indienen die oproept het luchtruim voor opstijgende en landende AWACS-toestellen per direct te sluiten. En dat tenminste totdat in de gemeenten rond de AWACS-basis de overlast is gereduceerd tot een minimum.