Nederlandse Hartstichting
Politiek en zorgsector: 'Maak werk van preventie'

donderdag 8 april 2010

Het preventiebeleid heeft veel te weinig resultaat opgeleverd. Men blijft doorroken, ongezond eten en te weinig bewegen. Daarom moet meer gekeken worden naar de sociale en fysieke leefomgeving. Dat stimuleert mensen om eerder gezonde keuzen te maken.

Dat zegt Hartstichting-directeur Hans Stam in een reactie op de conclusies uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenningen (VTV) 2010 van het RIVM. "De overheid moet weer regie nemen en steviger durven ingrijpen, soms ook verbieden. De politiek heeft een verantwoordelijkheid en juist nu een uitgelezen kans om werk te maken van preventie."

De conclusies van het RIVM over het geringe succes van het preventiebeleid zijn hard:
* mensen blijven te veel roken
* mensen bewegen te weinig
* mensen eten ongezond

En dragers van deze risicofactoren voor chronische ziekten als hart- en vaatziekten zijn vooral de laagopgeleiden, die ten opzichte van hoogopgeleiden alleen maar verder op afstand lijken te komen. Politiek en zorgsector doen volgens Stam te weinig om ziekte terug te dringen. Dat leidt tot:
* vroegtijdig stoppen met werken
* hoge zorgkosten
* economische schade

Dwingender
Stam vindt de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) aan zijn zijde. Ook deze organisatie wil dat de overheid mensen die ongezond leven dwingender benadert. "Algemene voorlichting over roken, alcohol en eetgedrag heeft niet veel impact", zegt NPHF-voorzitter Niek Klazinga. De NPHF stelt voor:
* cursussen die mensen van roken, drinken en overmatig eten afhelpen, moeten vergoed worden via het basispakket van de zorgverzekering
* accijns heffen op ongezonde voeding, zoals chips en ijs, want dat ontmoedigt ongezond gedrag
* gezonde voeding moet juist goedkoper worden door bijvoorbeeld btw af te schaffen op vers fruit en groente

Hiermee sluit de NPHF aan bij een recent voorstel van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), 1 van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet.

Maatregelen
Stam wil graag actief mensen opsporen met een verhoogd risico op chronische ziekten, maar zich daarvan niet bewust zijn.

"Grote gezondheidswinst valt te behalen door deze mensen naar zorg toe te leiden, zodat voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen voordat de ziekte zich manifesteert. Bovendien heeft dit een positief effect op de gezondheid van de lageropgeleiden, bij wie de risicofactoren zich in het kwadraat voordoen."

Het huidige stelsel voorziet niet in de financiering hiervan.

Financiering
In dit kader verwijst Stam naar het initiatief van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). Dat zijn 18 fondsen waarvan de Hartstichting er 1 is.

De SGF doen concrete voorstellen om 2 zaken te financieren:
* mensen met hoog risico op chronische ziekten opsporen
* deze mensen naar zorg leiden

De SGF stellen voor die financiering te laten lopen via de Wet Publieke Gezondheid.

"De politieke partijen moeten het onderwerp preventie snel opnemen in hun verkiezingsprogramma's", vindt Stam. "Zó kunnen we een gezonde bevolking en een gezonde economie realiseren. Partijen moeten zich op dit belangrijke thema willen profileren!"