KNHS

FEI-lijst verboden medicatie van kracht op KNHS-wedstrijden

8 april 2010


ERMELO (KNHS) Per 5 april is de nieuwe door de FEI opgestelde lijst met verboden medicatie van toepassing op zowel alle FEI-wedstrijden als alle KNHS-wedstrijden. In een speciale online database op de website van de FEI kan iedereen controleren of een bepaald medicijn of stoffen in een medicijn op de verboden stoffen lijst voorkomen.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie hanteert dezelfde lijst als de FEI, de overkoepelende internationale paardensportbond. De lijst geldt dus voor zowel alle internationale wedstrijden als alle wedstrijden in Nederland. Controle op ongeoorloofde middelen is een onderdeel van het welzijnsbeleid van de KNHS, met als doel de paardensport zuiver te houden, het welzijn van de paarden en pony's die worden uitgebracht op KNHS-wedstrijden te waarborgen en eerlijke concurrentie te bevorderen.

Met ingang van de nieuwe Equine Anti Doping and Controlled Medication regels van de FEI wordt alles wat niet toegestaan is om te gebruiken tijdens een evenement, ongeacht waar de stof onder gerubriceerd is, Prohibited Substances genoemd. Stimulerende middelen die normaal gesproken niet gebruikt worden in de paardensport worden Banned Substances genoemd. Medicijnen die gebruikt worden bij paarden, maar verboden zijn om te gebruiken tijdens een evenement, worden Controlled Medication Substances genoemd.

De nieuwe FEI online database is een voor alle gebruikers (deelnemers, dierenartsen, officials, organisators, managers, coaches en grooms) handig en gebruiksvriendelijk hulpmiddel. Iedereen is bekend met het op deze manier in een database zoeken. Ik nodig alle paardensportliefhebbers uit om op de website www.feicleansport.org te bekijken hoe ongecompliceerd de database is in gebruik . Er wordt direct weergegeven welke stoffen verboden zijn volgens de FEI-reglementen. Verkeerd gebruik van medicatie/stoffen is een bedreiging voor het welzijn van het paard. De FEI doet al het mogelijke om te zorgen dat alle betrokkenen de nieuwe reglementen begrijpen en naleven. Heel belangrijk, aangezien conform de nieuwe FEI-reglementen een sanctie van minimaal twee jaar staat op bewezen gebruik van Banned Substances, Laat FEI Veterinair Directeur Graeme Cooke weten.

Database met 1200 stoffen
In de database staan alle stoffen (circa 1200) die voorkomen op de Equine Prohibited Substances List. Er wordt gedetailleerd weergegeven wat de omschrijving van een stof is en waarvoor het in het algemeen wordt gebruikt. Daarnaast staat er een aantal bekende merknamen in de database, maar de lijst met merknamen is niet volledig. Gedetailleerde instructie over gebruik van de database is beschikbaar op de FEI website. Tevens is het per stof/medicijn mogelijk een feedback formulier in te vullen om uw mening te geven over de verkregen informatie over de betreffende stof. Het wordt sterk aangeraden om voorafgaand aan het toedienen van de medicatie in de database niet op merknaam te zoeken, maar op de actieve stoffen. Dit omdat merknamen van land tot land zeer kunnen verschillen en bovendien kunnen wijzigen.

De database wordt regelmatig vernieuwd. Wanneer er stoffen aan de Equine Prohibited Substances List worden toegevoegd, worden deze tevens toegevoegd in de database. Gebruik van nieuwe stoffen leidt pas tot een overtreding wanneer deze minimaal 90 dagen op genoemde lijst voorkomen.

Kijk voor alle benodigde informatie op de FEI website: www.feicleansport.org .
Enkele handige links:


- gebruikershandleiding

- uitleg over testen